Fluitend richting de voetbaltop

www.ojcrosmalen.nl
De 16-jarige Jeffrey van den Broek combineert nu nog het spelen en het leiden van voetbalwedstrijden, maar hangt komend seizoen zijn voetbalschoenen aan de wilgen, om ze definitief in te ruilen voor een fluit.

De meisjes B van OJC Rosmalen spelen op zaterdag een competitiewedstrijd tegen hun leeftijdsgenoten van Kerkwijk. Het duel tussen de pubermeiden wordt soeverein en probleemloos geleid door de pas 16-jarige scheidsrechter Jeffrey van den Broek. Geconcentreerd, steeds op de juiste plaats staand, rustig en zonder de speelsters in de weg te lopen leidt hij de wedstrijd.

De jonge arbiter begon twee jaar geleden met fluiten. "Als voetballer in de jeugd bij OJC had ik tijdens wedstrijden regelmatig commentaar op beslissingen van scheidsrechter, wat me veel gele en rode kaarten opleverde", legt Van den Broek na afloop van deze wedstrijd uit. "Omdat ik het allemaal zo goed dacht te weten werd ik toen door OJC gevraagd om een cursus te gaan volgen als clubscheidsrechter en er voortaan wedstrijden te gaan fluiten."

Brabant United
Het arbitreren bleek de jonge Rosmalenaar uitstekend te bevallen en goed af te gaan. Hij haalde probleemloos zijn certificaten als jeugdscheidsrechter. De Rosmalenaar fluit, behalve bij OJC, inmiddels ook regelmatig vriendschappelijke wedstrijden bij Brabant United, het samenwerkingsverband van de jeugdopleidingen van FC Den Bosch en RKC Waalwijk. Wedstrijden die worden gespeeld in het Mandemakersstadion in Waalwijk en de Bossche Vliert. Ook was hij onlangs assistent-scheidsrechter bij het vriendschappelijke duel tussen de eerste elftallen van FC Den Bosch en Helmond Sport.

Natascha Krijt, assistentscheidsrechter in de top van het amateurvoetbal en nauw betrokken bij de arbitrage van Brabant United, benaderde Van den Broek daarvoor. "Ik zag Jeffrey vorig jaar een jeugdwedstrijd van Maliskamp met veel overtuiging fluiten. Daarna heb ik hem benaderd of hij interesse had om dat ook bij Brabant United te doen", verhaalt Krijt. "Ik moet zeggen dat hij tot dusverre uitstekend doet. Hij heeft het arbitreren in zijn vingers heeft en is supergemotiveerd en leergierig. Na wedstrijden wil 'Jeff' meteen weten hoe hij in mijn ogen heeft gefloten. "

Betaald voetbal
"Het is supermooi en heel leerzaam om als jonge scheidsrechter op deze manier in de keuken van het betaalde voetbal te kunnen kijken en in stadions te mogen fluiten", laat Van den Broek weten. "Die wedstrijden van Brabant United zijn regelmatig door week in de middag, maar ik krijg van mijn school het Rodenborch College in Rosmalen alle medewerking om die duels te fluiten."

Scheidsrechter Van den Broek voetbalt nu ook nog in de B-jeugd van OJC Rosmalen. "Volgend seizoen ga ik volledig voor het fluiten en stop ik met voetballen. Ik word dan scheidsrechter voor de KNVB. In eerste instantie bij de jeugd en daarna bij de senioren." De jonge arbiter heeft de ambitie zo hoog mogelijk te fluiten. "Het zou al mooi zijn als dat in de top van het amateurvoetbal zou zijn. Net zoals Lorenzo Cairo uit Den Bosch en Roy Witlox uit Berlicum dat nu al doen", zegt hij. "Maar natuurlijk droom ik er soms van om wedstrijden in de eredivisie te mogen fluiten in volle stadions."

Bron: Brabants Dagblad (Kees van der Zandt)
Foto: Frank van Engelen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven