Nieuwsarchief

Filter overzicht

Inge's blog: Osgood Schlatter?!

www.ojcrosmalen.nl
Os good watte? De naam van de kniepees aandoening doet men op het verkeerde been zetten. OsGOOD Schlatter (OGS) is geen pretje, vooral niet als je pijnvrij wilt voetballen. OGS is een knieblessure die wij wekelijks in de praktijk en rondom het veld zien bij met name jongens tussen de 9 en 16 jaar. Het wordt dan ook wel groeipijn genoemd omdat de klachten samen gaan met de groeispurt.

Wat is osgood schlatter?
De meesten zijn van mening dat de naam wel wat makkelijker had gekund. De aandoening is vernoemd naar de twee artsen die deze knieblessure hebben gevonden. Dr. Osgood, en de tweede is natuurlijk een inkopper, Dr. Schlatter. De symptomen van OGS is pijn onder de knieschijf na of tijdens inspanning. In sommige gevallen voelt men de pijn ook in de kniepees die vast zit op het punt waar de centrale pijn zit. De kniepees hecht namelijk aan op het scheenbeen, de tuberositas tibiae, wat tot ongeveer het zestiende levensjaar nog een groeischijf is. Wanneer er gesport wordt, bijvoorbeeld voetbal of hockey, ontstaan er trekkrachten op de tuberositas tibiae vanuit de kniepees. Bij iedere aanspanning van de bovenbeenmusculatuur wordt er aan de groeischijf getrokken.
Beeld je in dat er constant aan je haren getrokken wordt, daar krijg je niet alleen een pesthumeur van maar ook irritatie van de hoofdhuid. Dit voorbeeld is te vergelijken met het trekken van de kniepees aan de groeischijf. Dit gaat irriteren met pijnklachten als gevolg.

Behandeling
We weten nu hoe OGS ontstaat, maar net zo interessant is hoe we er af komen. Zoals bij iedere blessure geldt dat het behandelplan per persoon verschilt. Bij de behandeling van OGS is gebleken dat in eerste instantie volledige rust van het sporten de pijn helpt te verlichten. Bij de een verminderen de klachten al na een week, bij de ander pas na een maand. Dit kan te maken hebben met de duur waarmee je met de klacht gelopen hebt, hoe langer je hebt doorgespeeld des te langer de periode kan duren voordat het hersteld is. In de rustperiode kan een fysiotherapeut hulp bieden door middel van taping en oefeningen maar ook in het opbouwen van de belasting. Naarmate je ouder wordt veranderd de groeischijf in bot waardoor de klachten na de groeispurt niet tot nauwelijks meer voorkomen.

Gevolgen
Wanneer men de klachten niet serieus neemt en ondanks de pijn toch blijft sporten, kan dit de groei in de weg staan. Er kunnen namelijk scheurtjes in de groeischijf ontstaan en in het ergste geval scheurt de groeischijf af. Operatie is dan nodig om weer functioneel actief te kunnen zijn. Diegene die OGS hebben weten hoeveel pijn het doet waardoor het laatstgenoemde bijna niet voorkomt, want de persoon stopt voordat dit stadium aanwezig is.

Voetballers die in de senioren spelen zouden eens in de kleedkamer naar de knieën van de medespelers moeten kijken. Het zal je opvallen dat ruim de helft een verdikking heeft zitten onder de knieschijf. Diegene die OGS hebben gehad in hun jeugd vormen een bobbeltje onder de knie(en), dit is de groeischijf die wat omhoog is gekomen in de tijd dat ze last kregen van OGS. Dit kan gevoelig blijven maar over het algemeen hebben ze hier geen last meer van.

Let dus goed op met deze klachten, ze lijken onschuldig maar kunnen voor veel voetbalverzuim zorgen!

Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom op mijn mailadres: inge@fysiotherapiescholten.nl

Inge van den Berg
Fysiotherapie Scholten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven