Nieuwsarchief

Filter overzicht

Bij OJC is iedereen welkom, op elk tijdstip

www.ojcrosmalen.nl
Op de website van NOC*NSF is een fraaie tekst geplaatst over onze club, waar iedereen welkom is, op elke dag van de week en elk tijdstip van de dag.

OJC Rosmalen is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot één van de grootste amateur voetbalclubs van Nederland. Dat heeft de vereniging onder meer te danken aan een nieuw beleid, waarbij het de samenwerking met andere partijen zocht, nieuwe doelgroepen aan zich wist te binden en intensiever gebruik maakte van de accommodatie. “We zijn er voor mannen en vrouwen van 2 tot 82 jaar.”

Elf jaar geleden verhuisde OJC Rosmalen naar een nieuw sportcomplex. De accommodatie in het centrum van Rosmalen werd verruild voor een plek aan de rand van de plaats in Noord-Brabant, waar in korte tijd een nieuwbouwwijk verrees. De verhuizing bleek het startsein voor de vereniging om voetbalactiviteiten op andere momenten en voor andere doelgroepen dan de vaste groep mannen tussen de 8 en 35 jaar te organiseren.

“De vorige voorzitter (Wim Trugg red.) had een vooruitziende blik. Hij wilde binnen de club meer doen dan alleen op zaterdag voetballen. We zijn toen een traject ingegaan en hebben gesprekken gevoerd met verschillende partijen, zoals de gemeente en overige instanties om ons sportaanbod uit te breiden” legt de huidige voorzitter Piet van der Plas uit.

OJC Rosmalen begon met het opzetten van een 35+-competitie. Op een half veld wordt 7 tegen 7 gespeeld, zodat ook mannen na hun 35e nog door kunnen voetballen. “We zijn in 2005 een competitie gestart op woensdagavond”, aldus Van der Plas. De huidige preses was één van de initiatiefnemers van het 35+ voetbal en zag het aantal teams binnen de club groeien tot maar liefst 22. Inmiddels wordt er in een onderlinge competitie bij OJC Rosmalen gespeeld en is er ook een 55+ voetbal-tak opgericht. Zij voetballen op donderdagochtend. Na de mannen volgden ook de vrouwen. Samen met de KNVB en FC De Rakt werd 30+ voetbal voor hen in het leven geroepen en zij spelen op vrijdagavond een competitie.

Peutervoetbal
Van der Plas: “Toen onze vrouwelijke leden kinderen kregen, wilden ze graag peutervoetbal starten.” Sinds kort biedt OJC Rosmalen voor de allerjongste jeugd het Kick & Sticks-programma aan, dat speciaal is ontwikkeld voor de 2- tot 4-jarige kinderen, die samen met de ouders/verzorgers de eerste voetbalstapjes maken.

Zo is er inmiddels voor jong en oud en voor zowel mannen als vrouwen een mogelijkheid om in clubverband te voetballen bij OJC Rosmalen. “Ik zeg weleens: vroeger waren we er voor mannen van 6 tot 36 jaar en nu zijn we er voor mannen en vrouwen van 2 tot 82 jaar.”

Sportpark De Groote Wielen kent tegenwoordig een hoge bezettingsgraad. Er zijn niet alleen maar op zaterdag en op doordeweeks avonden veel mensen op het park. Ook overdag op doordeweekse dagen wordt de accommodatie intensief gebruikt. “In samenwerking met een middelbare school in Rosmalen en de KNVB hebben we een voetbalopleiding opgericht voor zowel talentvolle jongens als meiden. Zij maken twee keer per week overdag gebruik van onze velden. En de jeugdopleiding van FC Den Bosch heeft ook haar trainingsactiviteiten overdag bij ons.”

Op maatschappelijk gebied is OJC Rosmalen eveneens zeer actief. Op zaterdag spelen de drie G-voetbalteams van OJC Rosmalen hun competitie op een half veld en in samenwerking met de Gelderse Sport Federatie, Gezondheidscentrum de Groote Wielen, kinderdagverblijven, Sport Alliantie Rosmalen en de gemeente 's- Hertogenbosch werkt de club mee aan een project dat obesitas bij kinderen moet tegengaan. Daarnaast maken veel scholen gebruik van het complex en lopen leerlingen van een MBO-opleiding op woensdagmiddag stage bij de voetbaltrainingen voor de allerkleinsten. In januari 2017 start bovendien een kinderopvang bij de sport BSO van kinderdagverblijf ’t Goudvisje.

Samen sterker
Alle initiatieven hebben OJC Rosmalen geen windeieren gelegd. Het aantal leden is gegroeid tot 2350 en de club komt dit seizoen uit in de Derde Divisie, het op drie na hoogste niveau in Nederland.

Van der Plas: “Onze visie is dat je samen sterker staat en dat je altijd kunt leren van anderen. We proberen initiatieven vanuit de club zelf, te stimuleren. We moedigen onze leden ook altijd aan om zelf ideeën uit te werken. Er is namelijk meer draagvlak als mensen iets zelf doen en het werkt inspirerend.”

Bron: Sport.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven