Nieuwsarchief

Filter overzicht

Laatste ontwikkelingen omtrent kunstgras

www.ojcrosmalen.nl
Deze week heeft het bestuur de laatste ontwikkelingen besproken ten aanzien van het kunstgras. Directe aanleiding was de berichtgeving van het NOS journaal, waarin melding werd gemaakt van de resultaten van de onderzoeken van de VACO, de branchevereniging van de bandenindustrie (link).

In de afgelopen dagen hebben we meer informatie proberen te verkrijgen. De KNVB heeft onderstaande informatie uitgestuurd. De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) heeft het advies voor het spelen op kunstgras niet aangepast. Zij baseren zich op informatie van het RIVM, de instantie die het aanvullende onderzoek doet. Het RIVM stelt dat er op dit moment geen direct gevaar is voor het gebruik van kunstgrasvelden. Wel geeft het RIVM antwoord op veel gestelde vragen. Hierin worden ook aanbevelingen gedaan, zoals kinderen niet laten spelen met rubbergranulaat, douchen en schone kleren aantrekken na het sporten.

Ondanks alle berichtgeving kunnen we niet voorbij gaan aan de onrust die alle (soms tegengestelde) berichtgeving teweeg brengt. Als voetballers of ouders bezwaren hebben tegen het spelen op kunstgras, gaan we deze bezwaren niet negeren. Verzoeken om niet op kunstgras te hoeven trainen of voetballen, worden in overleg met het wedstrijdsecretariaat gehonoreerd. Dit zou kunnen betekenen dat wedstrijden verschoven of uitgesteld moeten worden. Bijna alle teams trainen 1x per week op kunstgras en 1x per week op natuurgras. Uitgangspunt blijft dat elk team minimaal 1x per week kan trainen. Mocht een team alleen op kunstgras trainen, dan kan gezocht worden naar een alternatief. Het lijkt verstandig om de jongste jeugdleden te beschermen uit voorzorg tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s van spelen op kunstgras. De peuters, kleuters en miniteams (5-6-7-jarigen) kunnen zonder problemen uitwijken naar natuurgras. Ook de trainingen van KW1C op woensdagmiddag kunnen op natuurgras worden afgewerkt.

De komende weken treedt langzaam de winterstop in, dus het aantal wedstrijden op zaterdag is vanaf volgende week al minder. Daarna zal de RIVM de uitkomsten van het onderzoek publiceren en kan in overleg met de gemeente nagedacht worden over de vervolgstappen. Zodra daarover meer bekend is, zal dit uiteraard weer worden gecommuniceerd.

Als laatste: afgelopen weekend leek het alsof er nieuwe rubberkorrels op de kunstgrasvelden waren gestrooid. Dit is niet het geval. Er is klein onderhoud uitgevoerd, zoals onkruid verwijderen aan de randen van het kunstgras. Daardoor zijn de korrels die aan de rand van de velden lagen verspreid aan de zijkant van de velden. Inmiddels zijn deze korrels weer uitgeborsteld over het veld, waardoor de korrels weer meer gelijkmatig over de velden zijn verdeeld.
 
 

Onderzoek RIVM leidend; medio december resultaten bekend


Beste bestuurder,

Naar aanleiding van recente berichten in de media over rubbergranulaat op kunstgrasvelden, hecht de KNVB er waarde aan verenigingen op de hoogte te houden van de actuele stand van zaken. De berichten in de media van zondag en maandag zijn gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd door de autobandenbranche. Voor de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat richt de KNVB zich op de resultaten van het officiële onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) momenteel uitvoert.

De resultaten van dit onderzoek zijn medio december bekend. Voor de KNVB zijn de resultaten uit dit onderzoek leidend. Het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben onlangs ook aangegeven dat op basis van de huidige gegevens er geen reden is te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden.

Wat levert het onderzoek van RIVM op?
In het onderzoek van het RIVM wordt onder meer vastgesteld welke stoffen er in het rubbergranulaat zitten, in welke mate stoffen vrijkomen en wat dit betekent voor de gezondheid van sporters. Ook de huidige normen van rubbergranulaat in de velden zijn onderdeel van de studie. Hieronder de uitleg van het RIVM over de onderzoeksopzet.

Het RIVM gaat op twee manieren op zoek naar meer kennis over rubbergranulaat op sportvelden en eventuele effecten op de gezondheid.
  1. Met een literatuuronderzoek beoordeelt het RIVM de onderzoeksresultaten van relevante, internationale literatuur.
  2. Met een veld- en laboratoriumonderzoek moet duidelijk worden welke chemische stoffen er in het rubbergranulaat zitten en of die stoffen vrijkomen uit de korrels.
Het literatuuronderzoek en het veldonderzoek leiden tot inzichten in:
  • De samenstelling van het rubbergranulaat op voetbalvelden in Nederland: welke chemische stoffen zitten er in?
  • De mate waarin deze stoffen mogelijk vrijkomen uit de korrels.
  • Manieren waarop mensen in aanraking kunnen komen met de chemische componenten (mogelijke blootstellingsroutes).
  • Wat er bekend is over gezondheidseffecten van rubbergranulaat in de internationale wetenschappelijke literatuur.
  • Een overzicht van normen voor rubbergranulaat in de huidige regelgeving.
De resultaten van het onderzoek moeten duidelijkheid geven in de chemische stoffen in rubbergranulaat en de mogelijke gezondheidseffecten voor sporters.

Klankbordgroep
De KNVB maakt gezamenlijk met onder meer VWS, GGD, VSG en VACO onderdeel uit van een klankbordgroep van het onderzoek. Er is een maatschappelijke en een wetenschappelijke klankbordgroep, waarbij de voetbalbond in de maatschappelijke klankbordgroep zit. De klankbordgroepen dragen beide op verschillende manieren bij aan de kwaliteit van het onderzoek.

Europees onderzoek
Het European Chemicals Agency voert momenteel in opdracht van de Europese Commissie onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen. De resultaten van dit onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven