Nieuwsarchief

Filter overzicht

Nieuwjaarsspeech van de voorzitter

www.ojcrosmalen.nl
Uiteraard sprak onze voorzitter tijdens de nieuwjaarsreceptie alle aanwezigen toe. Zijn inspirerende tekst plaatsen wij graag ook op de website, zodat iedereen het nog eens terug kan lezen en degenen die er zondag niet bij waren, ook weten wat hij heeft verteld.



Beste OJC-ers, supporters, sponsoren, 

Welkom bij de Nieuwjaarsreceptie van OJC ROSMALEN.
Welkom ook aan onze erevoorzitter Wim Trugg, onze ereleden en natuurlijk alle dragers van het Rood-Zwarte Hart. Een speciaal woord van welkom voor de afgevaardigden uit de politiek in Den Bosch. Wij waarderen het erg dat jullie ook op deze zondag interesse tonen in onze mooie club. Helaas ging door de sneeuw het oliebollentoernooi vandaag niet door. Gelukkig zijn jullie toch naar OJC gekomen om een toast uit te brengen op het nieuwe jaar. Ikwens iedereen een gezond, gelukkig en respectvol nieuwjaar toe!

Respectvol met elkaar omgaan is in de boze buitenwereld heel erg moeilijk. Op social media vinden veel mensen een platform om ongenuanceerd en vaak anoniem kritiek te spuien, hun extreme ideeën te uiten of die van anderen af te kraken. Laten wij in ieder geval met elkaar afspreken dat we elkaar wel op een fatsoenlijke manier bejegenen. Iedereen hier heeft goede bedoelingen met de club. Deze afspraak geldt wat mij betreft online, op en langs het veld en op elk moment van de dag.

Over 2016 is een heleboel te zeggen. De club blijft groeien, het aantal mensen dat zich bij OJC verbonden voelt blijft onverminderd groot. Gelukkig blijven veel mensen zich vrijwillig inzetten voor de club. Wel merken we dat de behoefte aan professionele ondersteuning steeds groter wordt. Vandaar ook dat we een vacature hebben voor een horecamanager, voor de aansturing van de kantine, maar ook voor het binnenhalen van evenementen waardoor ons sportpark ook overdag door de week bezetting heeft. De sollicitatieprocedure loopt, maar ik nodig iedereen uit mee te denken over goede kandidaten met een OJC-hart.

In 2016 is gebleken dat het steeds lastiger wordt om alle trainingen en wedstrijden in te plannen op de tijdstippen die iedereen gewend is. Wij zijn volop bezig te onderzoeken hoe we dit probleem kunnen oplossen. Daarvoor zullen we flexibel moeten omgaan met de tijden waarop wordt gevoetbald. In andere sporten zijn ze dat al lang gewend. En op veel plaatsen in Nederland wordt al op andere tijden gevoetbald. Ook bij OJC ROSMALEN is dat niet te voorkomen.

Gelukkig werken we heel goed samen met de gemeente. Op niveau van het college, de raad en de ambtenaren hebben we hele plezierige contacten. Mensen proberen ons op allerlei manieren te helpen in onze rol in de wijk. Natuurlijk is het bekend bij de gemeente dat we door de voortdurende ledengroei vooral behoefte hebben aan een tiende veld, liefst met licht en kunstgras. We zijn al eens op “excursie” geweest naar de schapenwei. Ik zeg: een goede drainage erin, het veld vlak rollen, 2 goals erop, lijnen trekken. Dan kunnen we gaan voetballen. Het hek verplaatsen we in de zomerstop wel.

Je kunt tijdens een nieuwjaarsreceptie natuurlijk stil staan bij alle energie die we het afgelopen jaar hebben besteed aan allerlei zaken, die wel of niet tot resultaat hebben geleid. Aan kunstgras, dat wel veilig of niet veilig of toch wel veilig is om op te spelen. Aan de samenwerking met FC Den Bosch die nog niet plaatsvindt in de vorm zoals we zouden willen. Aan de media die allerlei zaken uitvergroot zonder dat het bijdraagt aan plezier in het spelletje. Dat wilde ik maar eens niet doen.

Ik zou 2016 willen samenvatten als het jaar waarin OJC ROSMALEN werd gekroond tot de winterkampioen van voetballend Nederland. We zijn dus niet alleen de grootste voetbalclub, maar hebben ook nog eens de meeste kampioenen. Dat is een felicitatie voor ons allemaal. En dan zijn Tikkie Takkie en de Polderratten, de winterkampioenen bij de 35+, nog niet eens meegeteld.
Sportief gaat het dus heel goed. Ik verwacht dan ook veel kampioenen komend voorjaar. Ook veel selectieteams. Het niveau van presteren is hoog. Ik verwacht dat Vrouwen 1 dit jaar promoveert naar de eerste klasse, de diverse eerste jeugdteams strijden mee om promotie, dus daar komen ook een aantal kampioenen. Het eerste handhaaft zich met twee vingers in de neus.

Het eerste, een verhaal apart. Het begint zo langzamerhand een hele poppenkast te worden. Als het aan de KNVB ligt, gaan wij onverantwoorde financiële risico’s nemen om op dit niveau te blijven voetballen. Of moeten wij geld van de jeugdopleiding naar het eerste elftal verschuiven? Of de contributie verhogen? Ammehoela, ammenooitnie. Dan accepteren we maar drie punten in mindering. Volgens mij is de KNVB ervoor om iedereen op het juiste niveau te laten voetballen. Als wij dat met beperkte financiële middelen in de tweede divisie kunnen, dan zie ik niet in waarom we dat niet mogen.

OJC ROSMALEN is een amateurvereniging, waarin selectiespelers een geringe vergoeding krijgen. Wij zijn helemaal niet van plan om voetballers in dienst te nemen met arbeidscontracten, cao’s en dat soort zaken. En met ons zijn dat minimaal 20 van de 54 clubs uit 2e en 3e Divisie.  Deze week praten we verder hoe we een vuist kunnen maken. OJC ROSMALEN is niet tegen contracten, maar wel tegen de verplichting en de financiële voorwaarden. De KNVB voert als reden aan dat hiermee het zwarte geld wordt uitgebannen. Nou vergeet het maar, dat los je hiermee niet op. Of dat er gelijke voorwaarden zijn. Wij hoeven niet dezelfde voorwaarden als andere clubs en hebben er ook geen problemen mee dat andere clubs andere keuzes maken met betrekking tot het eerste elftal. Wij kiezen voor aandacht voor de jeugd en zo hoog mogelijk voetballen met het eerste, met de middelen die we hebben.

En waarom mag OJC ROSMALEN het tweede elftal dan niet inschrijven in de tweede of derde klasse? Net als Achilles’29 of FC Den Bosch. We trekken niet alleen meer publiek, onze jeugdspelers kunnen ook nog beter worden klaargestoomd voor het eerste elftal en hoeven niet uit te wijken naar andere clubs. Het past dus prima in ons beleid om eigen spelers op te leiden voor het eerste elftal. Het wordt allemaal veel te belangrijk gemaakt, dat voetballen op hoog niveau. Wanneer komt het besef bij al die zg. voetbalexperts dat de meeste mensen voor de lol voetballen. Ook die bijna 2400 leden bij OJC ROSMALEN.

Maar genoeg over negatieve energie en vechten voor ons standpunt. OJC ROSMALEN bruist van de plannen en nieuwe initiatieven. Het voert te ver hier alle plannen op te noemen. Maar als ik het een en ander de revue laat passeren, dan is de rode draad dat wij onze jeugdspelers een goede voetbalopleiding willen geven. Of ze nou in de JO19-1 spelen of in JO11-7. Dat moet niet uitmaken.

Al de plannen om betere trainers op te leiden, goede medische ondersteuning te geven, breedtesport en topvoetbal dichter bij elkaar te brengen kosten uiteraard wel geld. We willen het betaalbaar houden. En daarom leggen we komend jaar ook de aandacht op een nog sterkere financiële basis voor de vereniging. We starten binnenkort met de bouw van een sport BSO aan de noordzijde van ons complex, waardoor het complex ook overdag nog meer benut wordt. Vandaar ook de vacature voor horecamanager. De onderhandelingen met een nieuwe kledingleverancier gaan verrassende voordelen opleveren. We zijn in de laatste ronde met twee kandidaten. De reclameborden aan de noordzijde geven extra financiële armslag. We gaan meer aandacht besteden aan het werven en behouden van sponsoren. Dat noemen ze met een duur woord accountmanagement. Op korte termijn lanceren we een obligatieplan. Met crowdfunding willen we geld ophalen om het complex te verduurzamen. Zeker nu de rente bij de bank verwaarloosbaar is, hopen we dat veel mensen met een OJC-hart bereid zijn ons financieel te ondersteunen.

Club van 100: in een paar maanden zijn er al bijna 50 mensen lid geworden. Deze OJC-ers hebben besloten de aanschaf van nieuwe dugouts voor veld 6 te financieren. Word vandaag lid en krijg een boek over de historie van OJC cadeau. Kortom, ideeën genoeg. Er zit heel veel energie in de club. Ik ben er trots op, wij mogen er allemaal trots op zijn dat we dit elk jaar weer voor elkaar krijgen. Al ruim 106 jaar lang. OJC ROSMALEN staat stevig in zijn schoenen en midden in de Rosmalense gemeenschap.

Vorig jaar sloot ik af met de uitdaging aan elke OJC-er om komend jaar 5 uur als vrijwilliger bij OJC ROSMALEN te besteden. Daar zijn we nog lang niet, maar gelukkig zijn er wel heel veel mensen die dat wel doen. Met mensen met hart voor de club kunnen we de mooiste doelen bereiken. En we moeten zeker niet vergeten ook onderweg naar de doelen te genieten van de reis, van alle leuke wedstrijden die er elke week worden gespeeld, van het samen werken aan een leefbare samenleving. Ik wens iedereen nogmaals een gelukkig, gezond en respectvol 2017 toe!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven