Sterk JO15-2 bezorgt ongeslagen FC Engelen eerste nederlaag

01-01-1970
01:00

Ook in de zevende competitiewedstrijd, uit tegen de ongeslagen koploper FC Engelen JO15-1, moest OJC JO15-2 het weer doen met een zeer smalle selectie. Door blessures ontbraken Max en Lex en waren Juan, Mika en Hidde (vorige week nog uitgevallen met een hersenschudding) nog niet volledig inzetbaar. Verder was Tim deze wedstrijd nog geschorst. Jay sloot aan bij de C1, waardoor Tim Schouten het doel verdedigde en Tim Schoemacher vulde de spelersgroep verder aan, zodat er in ieder geval met 11 fitte spelers gestart kon worden.

Het fysiek sterke Engelen probeerde van begin af aan de bezoekers onder druk te zetten, maar dat ging minder gemakkelijk dan men zich had voorgesteld. De OJC’ers waren duidelijk niet gekomen om zich als makke schapen te gedragen en er werd gestreden voor iedere meter. Doordat er in de voorhoede goed druk werd gezet op de verdedigers, kregen die niet echt de kans om met geplaatste lange ballen de voorhoede aan het werk te zetten. Veel ballen verdwenen daardoor over de zijlijn, of waren een prooi voor de OJC-verdediging. Er waren wel wat kansjes, maar Tim wist in het eerste kwartier twee gevaarlijke ballen onschadelijk te maken.

Na die beginfase was OJC duidelijk de bovenliggende partij. Achterin werd er nauwelijks iets weggegeven en kwamen de OJC’ers iedere keer als winnaar uit de duels tevoorschijn, evenals op het middenveld. Voorin waren Marijn, Justin en Nigel een ware plaag voor de verdedigers. Het wapen was beweeglijkheid. Veel meer dan in andere wedstrijden gingen de aanvallers voor iedere bal en gaven ze voortdurend druk op de verdedigers. Bovendien werd de bal veel sneller rondgespeeld, wat voor de tegenstander niet altijd gemakkelijk te verdedigen was.

Het sterke spel van OJC leverde in de 17e minuut een verdiend doelpunt op. Een goede loopactie van Justin zorgde er voor dat Marijn vanaf de linkerkant een schitterende steekpass kon geven op Nigel, die op het juiste moment gas gaf op rechts. Hij liet zijn tegenstander en de keeper kansloos: 0-1. Natuurlijk probeerde FC Engelen zo snel mogelijk iets te doen aan deze achterstand, maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat de aanvallers ook probeerden, iedere keer troffen ze een verdediger die geen krimp gaf. Bovendien wisten de middenvelders al heel veel ballen te onderscheppen.

Ook OJC bleef de aanval zoeken, in veel gevallen opgezet vanuit de verdediging, en dat leverde diverse goede mogelijkheden op, maar het duurde tot de 35e minuut alvorens er opnieuw werd gescoord. Opnieuw startte Nigel op tijd en opnieuw kreeg hij een steekpass op maat, nu van Justin. Op identieke wijze scoorde hij zijn tweede doelpunt van de dag: 0-2. Niet lang daarna was het rust.

In de tweede helft begon Engelen met een stevig offensief, dat ook al snel een doelpunt opleverde. De uitstekende (club-)scheidsrechter keurde deze treffer echter terecht af wegens buitenspel. OJC was meteen weer bij de les en pakte de draad van de eerste helft opnieuw op. Dat betekende een veldoverwicht, veel goed lopende aanvallen en heel veel gewonnen duels, overal op het veld. Dat was misschien wel de belangrijkste factor: in andere wedstrijden wilde men een tegenstander nog wel eens laten lopen, daar was nu helemaal geen sprake van. Iedere keer opnieuw ging men de strijd om de bal aan met maar één doel: hebben die bal. Dat ging af en toe ten koste van kleinere overtredingen, maar dat betekende dat Engelen geen moment in de wedstrijd kon komen.

De thuisploeg gooide alles in de strijd om het tij te keren en enkele forse duels waren het gevolg. Zo was Vincent tot twee keer toe het slachtoffer van een stevige ingreep, en moest hij zich laten vervangen. Maar vlak daarvoor, in de 60e minuut, werd de wedstrijd definitief beslist. Door goed stoorwerk van Justin kwam de bal aan de linkerkant bij Nigel terecht. Die legde de bal even goed en knalde hem vanaf zeker 30 meter langs de kansloze doelman: 0-3. In de resterende tijd deed Engelen nog wel pogingen om aanvallend een vuist te maken, maar van OJC viel geen enkele hulp te verwachten. De gasten bleven, evenals in de eerste helft, goed en geconcentreerd verdedigen en de aanval zoeken. Zo ontstonden er zelfs nog mogelijkheden om de stand verder uit te bouwen, maar dat bleef FC Engelen bespaard.

De spelers waren na afloop natuurlijk dolblij met het resultaat. Winnen van de koploper heeft natuurlijk altijd wel wat speciaals, en zeker als het zo’n verdiende zege is die met goed spel is afgedwongen. Het was duidelijk dat er een ploeg op het veld stond die als collectief de tegenstander bestreed. En dan te bedenken dat er aan de kant spelers zaten die, als ze weer helemaal fit zijn, bepaald geen verzwakking zullen zijn. Dat belooft, afgaand op deze wedstrijd, nog veel goeds.