Verdiende nederlaag voor zwak spelend OJC JO15-2

01-01-1970
01:00

Dit seizoen doet Wilhelmina JO15-1 het uitstekend. In de afgelopen heeft de ploeg enkele degradaties meegemaakt, maar men is nu op de goede weg terug en strijdt samen met DSC om het kampioenschap in de eerste klasse. OJC JO15-2 wist dus van tevoren dat het geen gemakkelijke middag zou gaan worden tegen deze kampioenskandidaat die overigens twee ex-OJC’ers in de gelederen had: keeper Mayke van Grinsven en spits Sami Khaddouri.

In de wat rommelige beginfase was er duidelijk sprake van twee ploegen die elkaar aan het aftasten waren. Er werden wat aanvallen opgezet aan beide kanten, die nauwelijks kansen opleverden. Langzaam maar zeker echter trokken de bezoekers het initiatief naar zich toe, daarbij geholpen door het onrustige, rommelige spel van OJC. Er was veel te veel balverlies en, nog erger eigenlijk, ging na de meeste persoonlijke duels een Wilhelminiaan er met de bal vandoor. Overal op het veld kwamen de OJC’ers te laat en dat leidde tot een veldoverwicht voor de bezoekers, met af en toe een tegenstootje van OJC.

Een onwaarschijnlijke dekkingsfout leidde tot de 0-1 in de 17e minuut. Een hoekschop vanaf de linkerkant kwam bij de eerste paal. Daar stond, op twee meter van het doel, een tegenstander volkomen vrij. Helemaal geen verdediger in de buurt te zien. Logisch dat er graag van dat buitenkansje gebruik werd gemaakt. Binnen een minuut was het opnieuw raak. De aftrap werd slordig genomen, Wilhelmina veroverde de bal door gebruik te maken van het totale gebrek aan bewegelijkheid in de voorhoede van OJC en zette een snelle aanval op. Achterin werd er niet resoluut genoeg gereageerd en kon de bal niet worden weggewerkt. Daardoor ontstond er een kans voor Wilhelmina die door Sami netjes werd afgerond: 0-2. Het antwoord van OJC liet niet lang op zich wachten. Meteen uit de aftrap werd de bal veroverd. De bal kwam bij Max en die verplaatste de bal naar de rand van het strafschopgebied. Daar kwam Justin in balbezit. Hij speelde zich netjes vrij en met een schitterend doelpunt bracht hij de spanning terug in de wedstrijd: 1-2.

De thuisploeg echter pakte onmiddellijk daarna de draad weer op en speelde de tegenstander in de kaart door veel balverlies door verloren duels en foutieve passes. Nog voor de rust, in de 28e minuut, kon dat worden afgestraft door Wilhelmina: 1-3. Voorin balverlies, aanvallers die op geen enkele manier proberen de bal terug te veroveren en aarzelend optreden in de verdediging, en dus een doelpunt weggegeven aan de tegenstander. Er waren wel degelijk ook mogelijkheden voor de roodzwarten, zo knalde Justin de bal rakelings over, maar de bezoekers dicteerden het spel en OJC liet het gebeuren.

Na de rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Een ploeterend OJC tegen een beter spelend Wilhelmina, met enkele uitstekende spelers in de ploeg die absoluut het verschil maakten. De tegenaanvallen van OJC waren soms best scherp en in de 48e minuut verkleinde Marijn, een van de weinige OJC’ers die een voldoende verdienden, het verschil door na voorbereidend werk van Claudyo 2-3 te scoren. De bal werd strak in de ruimte gespeeld, waar Marijn opdook en de keepster kansloos liet.

En opnieuw werd iedereen die geloofde in een heropleving van de thuisploeg teleurgesteld, want er is een verschil tussen roepen dat je er voor gaat en het daadwerkelijke uitvoeren van dat voornemen. Het spel bleef slordig, de beleving bij enkele spelers bleef onder de maat en het was Wilhelmina dat duidelijk de bovenliggende partij was. Bij OJC liep het voor geen meter en het werd er niet beter op toen enkele spelers ook nog eens negatief reageerden op hun ploeggenoten zonder er zelf iets goeds tegenover te stellen. Met name in de voorhoede, maar ook op het middenveld, gebeurde er vrijwel niets om de tegenstander het spelen onmogelijk te maken. De verdediging stond derhalve voortdurend onder druk en liet daardoor diverse steken vallen. Voor Wilhelmina was het niet moeilijk om de score uit te bouwen naar een dik verdiende 2-5 door doelpunten in de 55e en 59e minuut. De vierde treffer ontstond toen er weer eens balverlies werd geleden op het middenveld en een tegenstander probleemloos drie verdedigers voorbij mocht lopen alvorens te scoren. De vijfde werd eveneens min of meer voorbereid door een OJC’er. Na een onderschepping werd de bal meteen ingeleverd bij de dichtstbijzijnde tegenstander. Die zocht de achterlijn op, produceerde een voorzet en zag hoe een teamgenoot de bal binnenkopte. Gewoon vier doelpunten cadeau geven aan de tegenstander, het was niet erg best.

Een opvallende rol was er weggelegd voor oud-OJC’er Sami Khaddouri, die maar liefst drie maal het doel wist te treffen. Zelden zagen we hem zo gemotiveerd op het veld staan en hij gaf met sterk spel een keurig visitekaartje af, waarvoor hij alle complimenten verdiende.

Een OJC JO15-2 in vorm, met de nodige strijdlust en alle neuzen dezelfde kant op, kan veel meer dan wat er in deze wedstrijd geboden werd. Maar dan moet iedereen in het belang van het team spelen en dat was met name in dit duel niet het geval. Er zijn spelers die maar al te graag naar anderen wijzen wanneer het niet goed loopt, zonder enige vorm van zelfkritiek. Vaak gebeurt dat omdat ze zelf niet goed in de wedstrijd zitten. Lekker makkelijk om dat anderen in de schoenen te schuiven. Wanneer die knop kan worden omgezet, zal er ook een einde komen aan de wisselvalligheid van het spel van OJC JO15-2.