OJC JO17-2: een terecht en waardig kampioen!

01-01-1970
01:00

Onder een voorzichtig voorjaarszonnetje mochten onze jongens vandaag tegen RKDVC aantreden voor hun “kampioenswedstrijd”. Een echte kampioenswedstrijd was het echter helaas niet meer. De enige over gebleven kampioenskandidaat, BVV, had in een inhaalwedstrijd al punten verspeeld waardoor de 1e plaats voor OJC al veilig was. Maar toch, om het feest met een goed gevoel te beginnen moest er nog wel gewonnen worden.

Voor de wedstrijd werd er een respectvolle 1 minuut stilte in acht genomen voor de heer Leo Hoedemakers. Erevoorzitter van OJC, maar voor ons team vooral ook de vader van Marc en opa van Jasper. OJC kwam daarna goed uit de startblokken. Al na 1 minuut wist Bjarne met zijn snelheid aan de rechterkant door te breken en een goede voorzet af te leveren. Helaas kon Brian hier net zijn hoofd niet tegen aan krijgen. De toon was hiermee echter gezet. OJC was in alle linies technisch en qua duelkracht beter en wist de tegenstander goed onder druk te houden. Tegen een groot aantal (halve) mogelijkheden kon RKDVC alleen enkele counters laten noteren. Het was dan ook wachten tot het eerste doelpunt voor OJC zou vallen. In de 20e minuut werd Brian op de 16 meter aangespeeld. Het lukte hem niet om ruimte voor een schot te creëren waardoor de bal weer naar de flanken gespeeld moest worden. Sten pakte de bal op en leverde een voorzet af die Brian met een halve omhaal over en achter de keeper wist te volleren, 1-0.

OJC ging daarna door waarmee het begonnen was, aanvallen. Schoten uit de 2e lijn van Gijs, Simo en Bram misten net de juiste richting. Achterin wisten Niels, Bart, Jasper en Gwen al het gevaar uit de counters van RKDVC te halen waardoor Robert (nog) niet in actie hoefde te komen. Een van de spaarzame counters van RKDVC wist Gwen met zijn snelheid te onderscheppen. De veroverde bal speelde hij op Brian die vervolgens Simo vrij op het middenveld wist te vinden. Simo speelde Bram aan, die de bal in een keer achter de verdediging legde waardoor Simo alleen voor de keeper verscheen. Waar iedereen een schot verwachtte wist Simo nog een “sleep” te voorschijn te toveren. Hiermee stuurde hij de keeper naar de rechterhoek en kon zelf de bal in de linkerhoek tikken. 25e minuut, 2-0. Een doelpunt welke volgens de kenners op de tribune “Barcelona-waardig” was.

OJC liet daarna de teugels even vieren waardoor RKDVC er wat uit kon komen. Uit een van deze aanvallen wist hun rechtsbuiten voor Robert op te duiken. Zoals gebruikelijk toonde hij weer zijn kracht in 1 op 1 situaties door met zijn rechtervoet de bal te stoppen. Dit was voor OJC het sein om weer scherper te gaan spelen. Een vrije trap van Gwen werd door Bart net naast gekopt. Andere schoten misten net de juiste richting. Net voor de rust wist OJC nog een keer goed door te komen. Via een snelle combinatie op de zijkant tussen Gwen, Bjarne en Brian wist men Gijs in de 16 aan te spelen. Net voor hij kon uithalen werd hij gehaakt waardoor de goed fluitende, jonge scheidsrechter wel een strafschop moest geven. Deze werd door het team aan keeper Robert gegund. Jammer genoeg wist hij deze niet te verzilveren. Zijn schot ging net over de kruising. De rust werd dan ook bereikt met een stand van 2-0 in het voordeel van OJC.

Na de rust mochten Ben, Raúl, David en Mathijs hun plek op het veld in nemen. Waar RKDVC duidelijk de opdracht had gekregen om zich “niet helemaal weg te laten spelen” kwam OJC juist wat overmoedig uit de kleedkamer. De eerste kansen in de 2e helft waren dan ook voor RKDVC. Een van deze kansen wist men te verzilveren waardoor de stand in de 50e minuut opeens weer 2-1 was. OJC kon hier tegen over alleen een vlammend afstandsschot, die net naast ging, van Ben plaatsen. Zo duurde het ongeveer tot de 60 minuut voordat OJC weer wat grip op de tegenstander kreeg. David wist de bal op Sten te spelen die met een goede voorzet Bram alleen voor de keeper zette. Bram probeerde een mooi stiftje die helaas net naast de paal ging. Vervolgens kwam Raúl, door een mooie voorzet van Mathijs, voor de keeper. Maar ook zijn bal ging er net niet in. Het ontbrak OJC aan het beetje geluk wat nodig was om verder afstand te nemen. Zo belandde een prachtig krullend schot van David op de lat. Dit gebeurde vervolgens ook met een vrij trap van Bram. Echter op dat moment was Ben er als de kippen bij om de terugvallende bal binnen te tikken, 63e minuut 3-1. Hiermee was de wedstrijd gespeeld.

OJC werd duidelijk beter en creëerde weer meerdere mogelijkheden. De “buffelende” Jasper wist op het middenveld, zoals gebruikelijk weer, een bal te onderscheppen. Met een mooie steekbal speelde hij Raúl achter de verdediging aan. De keeper wist zijn inzet maar ternauwernood tegen te houden. Een mooie combinatie tussen Sten en Simo brengt laatst genoemde op de rand van de 16. Vanaf die afstand weet hij met een geplaatst schot de keeper te verschalken. 76e minuut 4-1. Na een goede actie van Mathijs weet hij met zijn voorzet Bjarne bij de 2e paal te bereiken. Bjarne legt terug op Sten die de bal net niet binnen kan tikken. De wedstrijd wordt afgesloten met een mooi afstandsschot van Bjarne die helaas en wederom de lat raakte. En daarmee wordt de wedstrijd met en 4-1 stand afgesloten. OJC O17-2 is kampioen van de 1e klasse en heeft deze wedstrijd met het spel laten zien waarom dat terecht is. Het kampioensfeest wordt dan ook in stijl gevierd, met champagne, rookbommen, t-shirts en een echte kampioensschaal.

Rudy en Kay hebben met een goede coaching en begeleiding de jongens weten te ontwikkelen en een team gesmeed waarin geen enkele speler voor een ander onder doet. Met het inzettingsvermogen en het technisch vernuft was men de meeste tegenstanders te baas. Geen enkele thuiswedstrijd ging verloren. Alleen uit moesten we een enkele keer de punten achter laten. Dit lag zeker niet aan Marcel die elke wedstrijd weer scherp en accuraat vlagde. Marc wist de zaken zo te organiseren dat spelers en coaches zich alleen op de wedstrijd en de tegenstander hoefde te concentreren. Het was dan ook terecht dat de spelers via een presentje en een korte speech van aanvoerder Niels hiervoor hun waardering uitspraken. Rudy, Kay, Marcel en Marc, ook vanuit de zijde van de ouders bedankt voor jullie inzet.

Tenslotte was er nog gevraagd om ook een verslag over de 3e helft te schrijven. Omdat ik echter geen namen mag en wil noemen moet ik daarin kort zijn. Laten we het er dan ook maar op houden dat de 3e helft een echte kampioen waardig was!