• Bas van de Veerdonk nieuwe trainer VR1/2

  28 jun 2020
 • Vanaf komend seizoen heeft OJC er met Bas van de Veerdonk (37) een topper bij; hij zal de selectieteams bij de Vrouwen naar een (nog) hoger plan gaan brengen. Bas was ruim 10 jaar geleden al eens betrokken bij OJC ROSMALEN, namelijk als trainer van de toenmalige E1 en B1. 

  Geboren in Heeswijk, verhuisde hij als klein jongetje met zijn ouders naar Den Dungen. Daar startte zijn voetbalcarrière: als speler in de jeugd van RKVV Den Dungen. Naast het zelf voetballen, gaf hij jaren training aan diverse elftallen, waarvan 7 jaar als hoofdtrainer bij SDDL, DSV en WEC.
  Bas woont in Den Dungen, waar hij met vriendin Anne twee kinderen heeft: Jens (4) en Roos (2).

  Hoofdtrainer Vrouwen1, wat betekent dat?
  “Het ontwikkelingsprogramma dat de KNVB heeft ontwikkeld moet ertoe leiden dat overal in Nederland clubs ontstaan waar meiden en vrouwen zich met plezier kunnen ontwikkelen, of ze nu een talentvolle of een recreatieve voetbalster zijn. OJC neemt deel aan dit programma, om zo het meisjes- en vrouwenvoetbal nog verder te laten groeien, zowel kwalitatief als kwantitatief. In samenwerking met Betty Schelle, verantwoordelijk voor het vrouwenvoetbal, gaan we ervoor zorgen dat OJC een sterke regionale vrouwenafdeling wordt, waarin elke speelster op een passende plek en op het juiste niveau kan spelen. Dat betekent dat er in elke leeftijdscategorie ook voldoende teams moeten zitten, zodat speelsters zich kunnen ontwikkelen.

  Wanneer is jouw missie geslaagd?
  “De prestaties moeten in elk geval omhoog. Vorig jaar is VR1 niet geëindigd waar ze had wíllen eindigen. De onderlinge sfeer is goed, het voetbaltalent zit erin: die combinatie móet om te zetten zijn in winst. Daar ga ik voor. Mijn missie is geslaagd als we met VR1 kampioen worden en promoveren naar de 1e klasse. Dat kan komend seizoen zijn, maar anders in 2021-2022. En op de langere termijn misschien Hoofdklasse.
  Wat ik ook heel belangrijk vind, is dat we gezamenlijk, met inbreng van de speelsters, komen tot een duidelijke visie en speelstijl. Met een tactisch plan dat ik op het veld terug wil zien.”

  Naast hoofdtrainer van VR1 speelt Bas ook een rol bij VR2, samen met Tony Stolzenbach. “Ik zie dat als één groep getalenteerde speelsters. We gaan samen kijken hoe we alle speelsters zo goed mogelijk kunnen opleiden en begeleiden. Ik heb pasgeleden kennis gemaakt met de groep, en zij met mij. Toen hebben we ook de plannen van de KNVB en OJC toegelicht. Er zit een goede vibe in die groep. Het is nu de taak om de kwaliteit er ook uit te krijgen en die om te zetten in prestaties.”

  Wat is er lastig en wat is er mooi aan het trainersvak?
  “Het lastigst vind ik om iedereen tevreden te houden. Als je werkt met ruim 35 à 36 speelsters dan zul je soms mensen teleurstellen, daar ontkom je niet aan. Soms heb je dan moeilijke gesprekken. Het werk is het mooiste als we elke week met winst het veld afgaan, omdat je als team een duidelijk plan en tactiek hebt. Dan vieren we de overwinning, en weten we óók wat we daarvoor hebben moeten doen: trainen, 100% inzet, concentratie en ‘stick tot he plan’. Als dát zich uitbetaalt, ben ik een gelukkig mens.”

  Welke (oud-)voetballer vind jij bijzonder?
  “Als buitenspeler kies ik dan voor Arjen Robben. Hij heeft veel snelheid, is doelgericht en heeft er altijd alles voor over gehad. Dóórzetten, ook als het moeilijk is door bijvoorbeeld blessures.”

  Van wie heb je veel geleerd?
  “Van heel veel mensen! Daar kan ik echt niet iemand specifiek noemen. Je leert van je ouders, je vrienden, je partner, je collega’s, en ook van elke trainer. Niet alles neem je daaruit mee, je creëert gaandeweg een eigen stijl.”

  Je mooiste voetbalervaring tot nu toe?
  “Dat is toch wel mijn kampioenschap als speler bij RKVV Den Dungen. Maar wat ik ook geweldig heb gevonden was het jaar dat ik bij OJC de E1 trainde; dat jaar liep gewoon fantastisch, hele leuke en goede groep. We werden toen 2e, achter PSV, dat was echt top.”

  We hopen dat Bas er volgend jaar een mooie voetbalervaring kan bijschrijven!