• Nieuwjaarsspeech van de voorzitter

  3 jan 2021
 • 2020 was een bijzonder jaar, een raar jaar, waarin we te weinig hebben kunnen voetballen. Ook 2021 start met beperkingen, dus ook geen nieuwjaarsreceptie en geen oliebollentoernooi op de eerste zondag van het jaar.

  Voorzitter Piet van der Plas heeft toch een nieuwjaarsspeech voorbereid met een terugblik op 2020 en de huidige situatie bij OJC ROSMALEN. Beluister hem middels het filmpje, of lees daaronder de uitgesproken tekst.

   

   

  Beste OJC-ers,

  Bij het begin van het nieuwe jaar sta ik hier in een lege kantine. Een lege kantine, die symbool staat voor de huidige situatie in Nederland en bij OJC ROSMALEN. Het land zit in een lockdown, zodat we elkaar zo weinig mogelijk ontmoeten en het aantal besmettingen zo snel mogelijk omlaag brengen. Ondanks dat hoop ik dat iedereen fijne kerstdagen achter de rug heeft.

  Normaal gesproken is de kantine afgeladen vol, wordt op de eerste zondag in het nieuwe jaar het oliebollentoernooi gespeeld en proosten we met elkaar op het nieuwe jaar. Het is ook traditie dat we op deze dag een vrijwilliger huldigen met het Rood-Zwarte Hart. Het leek het bestuur voor dit jaar geen goed plan. Dus hebben we besloten om de uitreiking van het Rood-Zwarte Hart uit te stellen. Hopelijk vindt uitreiking plaats tijdens 111-jarig bestaan komende zomer.

  Covid-19

  Helaas liggen de activiteiten, en zeker de sociale activiteiten, in de vereniging zo goed als helemaal stil. Ik weet nog dat we begin maart wat lacherig en onwennig bij elkaar stonden in de kantine en ons afvroegen hoe we elkaar moesten begroeten als je elkaar geen handen meer kunt geven. Een paar dagen later werd het hele voetbal stilgelegd, omdat een nieuw virus vanuit China, via Italië in Noord-Brabant het leven tot stilstand bracht. Iedereen van ons werd getroffen door COVID-19. Sommigen werden een beetje verkouden, anderen werden zo zwaar ziek dat ze in het ziekenhuis terecht kwamen. En iedereen kent wel iemand die is overleden aan de gevolgen van het virus. De brandhaard in Uden was slechts 25 kilometer hier vandaan. Ook bij OJC zijn er meer mensen overleden dan in een normaal jaar. Een erelid, een vrijwilliger met het Rood-Zwarte Hart, jarenlange en nieuwe vrijwilligers, een voetballer en oud-voetballers, de trouwe supporter langs de lijn. In deze dagen staan we ook stil bij hen die niet meer onder ons zijn.

  Het is een raar jaar geworden en dus ook een raar voetbaljaar. Voor het eerst sinds 75 jaar is de voetbalcompetitie niet uitgespeeld. Dat leidde op diverse plekken tot emoties, maar gelukkig zag het overgrote merendeel van de Nederlandse voetballers en bestuurders in, dat er belangrijkere problemen zijn om op te lossen. We gingen dit jaar van intelligente lockdown naar weer trainen in mei en juni, naar voorzichtig wedstrijden en evenementjes organiseren in juli en augustus. In september begonnen we vol goede moed aan de competitie, al gauw volgden maatregelen waardoor publiek niet meer welkom was en in oktober werden niet alleen de competities stilgelegd, maar ook de mogelijkheden om te trainen beperkt. Via een semi-lockdown zijn we nu aanbeland in een volledige lockdown.

  Bij OJC hebben we een heuse corona coördinator aangesteld om alle maatregelen vanuit de overheid te vertalen naar de situatie bij OJC. We mogen ons gelukkig prijzen dat iedereen zich heel goed aan de richtlijnen heeft gehouden. Ik wil iedereen op deze plek bedanken voor de medewerking.

  Jeugd kan blijven voetballen

  Toch zagen we lichtpuntjes in het afgelopen jaar. De jeugd kon een groot deel van het jaar blijven trainen en doordat we zoveel jeugdteams hebben ook wedstrijden blijven spelen. Grote hulde voor de vrijwilligers die steeds opnieuw en heel snel nieuwe schema’s in elkaar hebben gezet.

  De samenwerking tussen de verschillende commissies is het afgelopen jaar sterk verbeterd. Met de komst van Mathieu van der Steen als HJO bovenbouw ontstond er een sterk team met Freddy Jacobs als HJO onderbouw, de clusterhoofden en trainers. De samenwerking met PSV krijgt steeds meer inhoud, met de organisatie van een clinic voor meer dan 350 jeugdspelers als voorlopig hoogtepunt. We zullen dit zeker gaan uitbouwen om zodoende nog betere trainingen te kunnen verzorgen voor nog meer jeugdspelers. Met als belangrijkste doel: samen plezier beleven en daardoor samen beter worden. Het is mijn persoonlijke wens dat FC Den Bosch ook gaat aansluiten, zodat we een breed draagvlak krijgen voor het opleiden van jonge spelers in de eigen omgeving. Een tweede persoonlijk wens is dat we deze opleidingspiramide ook voor het meisjesvoetbal in gang gaan zetten. Ook dit weer met PSV.

  Debuut Joëlle Smits bij Oranje Leeuwinnen

  En daarmee komen we bij een absoluut hoogtepunt in het afgelopen jaar. Op 4 maart debuteerde Joelle Smits voor de Oranje Leeuwinnen in een wedstrijd tegen Brazilië. Joelle is de eerste OJC-er die het tot het Nederlands elftal heeft geschopt.

  Bij het eerste mannenelftal heerst er rust. Vorig seizoen werd gezien als een tussenjaar. Dit seizoen wilden we weer de eerste stapjes omhoog zetten, terug richting de derde divisie. Ik weet niet of we dit seizoen nog voetballen, maar als de vaccins hun werk doen, verwacht ik dat we volgend seizoen weer mee gaan strijden om de prijzen. Met Willem Leushuis hebben we een ervaren trainer aan het roer die nog tot eind volgende seizoen vastligt. En ook een groot deel van zijn staf zal betrokken blijven.  Het is mooi om te zien dat steeds meer eigen jongens de kansen zien om in het eerste elftal te voetballen. Met het nieuwe O23 team krijgen ze langer de kans zich in een uitdagende competitie te blijven ontwikkelen.

  Ook bij het vrouwenvoetbal heerst rust. De aanstelling van Bas van de Veerdonk heeft een kwaliteitsimpuls gegeven aan de selectie. Stonden we bij het stilleggen van de competitie in maart nog onderaan in de tweede klasse. Op dit moment staan we bovenaan, met bijna dezelfde groep speelsters. Ik reken er dus op dat we snel promotie naar de eerste klasse kunnen vieren. Is het niet dit seizoen? Dan toch zeker volgend seizoen.

  Wanneer kunnen we weer gaan voetballen?

  Intussen wordt achter de schermen hard gewerkt om de club te blijven ontwikkelen. Dat valt niet altijd mee in een tijd waarin we elkaar nauwelijks kunnen ontmoeten. Het niet doorgaan van de toernooien, de veiling en andere evenementen heeft een gat geslagen in het verenigingsleven.  In financiële zin verwacht ik dat we ons hoofd wel boven water houden. Al was het maar omdat de infrastructuur van het Nederlandse verenigingsleven uniek is en de overheid sterke clubs nooit in de steek zal laten. Hoewel een aantal sponsoren zwaar getroffen worden door de coronacrisis, blijvend de sponsorinkomsten vooralsnog redelijk op peil. Het aantal leden is zelfs licht toegenomen, wat erop wijst dat mensen bewegen en bij een club horen belangrijk blijven vinden.

  Ik maak me meer zorgen over het ontbreken van sociale contacten. Blijft iedereen wel betrokken als lid? Hoe staat het met de motivatie van de vrijwilligers? Iedereen snakt weer naar een ouderwetse voetbalzaterdag. Gelukkig hebben we nieuw elan in de vrijwilligerscommissie en in de communicatiecommissie. Regelmatige nieuwsflitsen, veel berichten op social media, aandacht voor het 110-jarig bestaan, en meer. We doen er alles aan om het rood-zwarte gevoel in stand te houden. Hopelijk merken jullie dat en kun je niet wachten tot we elkaar weer zien langs de lijn en in de kantine.

  Een voetbalclub heeft nooit genoeg vrijwilligers. We hebben er zo’n 450 en zijn blij dat zoveel mensen zich inzetten voor OJC. Ik wil graag twee vacatures eruit lichten. Met het vertrek van Patrick Kivits zijn we op zoek naar een nieuwe horecamanager. En de positie van voorzitter van de scheidsrechterscommissie is alweer enige tijd vacant. Heb jij affiniteit met scheidsrechters? Vind je het leuk om te organiseren, nieuwe scheidsrechters te werven, op te leiden en begeleiden? En ons huidige scheidsrechterscorps te ondersteunen? Meld je dan aan!

  Wat het afgelopen jaar heeft aangetoond, is dat we in de vereniging veel veerkracht en creativiteit bezitten om snel te reageren op veranderende omstandigheden. De lijst met initiatieven is lang, erg lang. Een greep hieruit: aandacht voor lokale ondernemers, steun voor onze sponsoren, een testlocatie op ons complex, velden beschikbaar stellen voor judo, taekwondo, voor dansscholen. Aangepaste trainingen in mei en juni, 35+ toernooi in de zomer, husselwedstrijden, Business League in afgeslankte vorm, voetbalkampen, clinics met Soufiane Touzani, een nieuw terras op de plek van de fietsenstalling, FIFA playstation toernooi, lasergamen op de pupillenveldjes, een volle voetbalzomer, goalmasters, keepersdagen, aanbiedingen voor sportpolo’s en voetbaltassen, grote clubactie, voetgolf, een nieuwe webshop, gratis oliebollen.

  Jouw naam op een tegel langs het hoofdveld

  Graag wil ik speciale aandacht schenken aan de tegelactie van het eerste elftal. Wat is er nou mooier dan je eigen naam of de naam van een dierbare naaste voor eeuwig vastgelegd op een tegel langs het hoofdveld? Voor 50 euro. Werner Beset is de man die je kunt aanspreken om dit voor elkaar te krijgen.

  Met deze oproep sluit ik graag af.

  Als je niet beter wist, zou je na zo’n opsomming denken dat OJC leeft als nooit tevoren. En waarschijnlijk is dat ook zo, alleen kunnen we er nu even niet langs de lijn of in de kantine over praten.

  Het zit in mijn aard om positief vooruit te kijken, niet bij de pakken neer te zitten en al helemaal niet te gaan zitten klagen over maatregelen die door de regering zijn ingesteld. We mogen blij zijn dat er nog zoveel mensen zijn die hun nek uitsteken, fouten durven te maken en ondanks de vaak ongezouten en ongenuanceerde kritiek voorop blijven lopen in de bestrijding van de pandemie. De overgrote zwijgende meerderheid past zich geweldig goed aan. Volhouden dus!

  2020 was een gedenkwaardig jaar, bijzonder jaar, maar niet zoals we hadden gehoopt. Hopelijk keert het tij snel. Ik kijk heel erg uit naar het nieuwe normaal, waarin we weer ongedwongen wedstrijden kunnen spelen, voetbal kunnen kijken langs de lijn. En het 111-jarig bestaan kunnen vieren, komende zomer.

  Ik wens iedereen een heel gelukkig 2021, met veel liefde en vriendschap. Blijf vooral gezond. Tot ziens bij OJC ROSMALEN.