Oud-doelman Antoon Hendriks overleden

06 juli 2017 door Henk Savelkouls
www.ojcrosmalen.nl
Een dezer dagen ontving OJC ROSMALEN het droevige bericht dat Antoon Hendriks op 83-jarige leeftijd is overleden. Onder de oud-OJC-ers leeft Antoon, in de volksmond Toontje genoemd, voort als een van de beste keepers ooit. Door zijn regie in het strafschopgebied, dat toen nog grotendeels uit een zandbak op De Nieuwendijk bestond, was hij heer en meester.

Antoon Hendriks was de opvolger nog zo’n gerenommeerde keeper, Kien 'de Weeuw' van Rosmalen. Tussen 1952 en 1966 was hij keeper in het eerste elftal. In 1954 degradeerde hij met OJC 1 naar de 4e klasse en in 1960, bij het 50-jarig bestaan, werd het team weer kampioen en promoveerde het naar de 3e klasse. Na de degradatie in 1954 was OJC weliswaar zeer succesvol als vierdeklasser, maar steeds was er een club die OJC van het kampioenschap afhield.

Na het drama van Boxtel in 1959 (1-0 verlies in de kampioenswedstrijd tegen Avanti) zat OJC in 1960 in de lift door succes in de promotiecompetitie en promotie naar de 3e klasse. Heel Rosmalen leefde mee toen in het gouden jubileumjaar drie dagen feest gevierd kon worden. Er werd een heus kampioenslied gecomponeerd dat waarin over elke speler de loftrompet werd gestoken:

 
Hooggeachte clubgenoten, hier vanavond in de zaal
Jongens van het eerste elftal, dames heren allemaal
Nu wij hier vanavond fuiven, dat we vijftig jaar bestaan
Heffen alle O.J.C.-ers, hier dit feestrefreintje aan.

Toontje Hendriks onze doelman, is een tijger in zijn kooi
Moedig duikt hij naar de hoeken, op zijn felbegeerde prooi
Vaak heeft hij met harde kogels, ook wel een beetje last
Toon doe als met Riek van Herpen, die heb je altijd goed klemvast!


Doelman Antoon Hendriks bleef 14 seizoenen van onschatbare waarde, want hij was uiterst belangrijk in die tijd toen er nog met 5 spelers in de aanvalslinie werd gespeeld. Zou destijds bijgehouden zijn hoeveel wedstrijden spelers in het eerste elftal speelden, dan had Toontje Hendriks zeker 300 wedstrijden het doel verdedigd. 

Na het overlijden van zijn vrouw Riek, uit de voetbalfamilie Van Herpen, verhuisde Antoon naar Limburg. Hij bleef OJC trouw volgen en bij wedstrijden in Limburg was hij veelal aanwezig als OJC-supporter. Ongetwijfeld zullen oud-OJC-ers nog veel meer herinneringen bewaren uit 't OJC-verleden.

Antoon Hendriks overleed op 30 juni jl. op 83-jarige leeftijd in Brunssum. De crematieplechtigheid is op donderdag 6 juli in de aula van het crematorium in Heerlen. Wij wensen de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met het overlijden van hun vader en opa.
 

Op de foto OJC 1, kampioen seizoen 1959-1960.
Bovenste rij v.l.n.r.: Kien van Rosmalen (elftalleider), Harry Timmermans (secretaris), Ties van Herpen (grensrechter), Frans van Meurs (geblesseerd), Jo Luites, Ben Pennings (bestuurslid), Eef van Pinxteren, Rien van Venrooij, Jan van Stiphout, Cor Kemps, Leo Kappen, Wim den Otter, Cor van den Nieuwendijk (bestuurslid), Bart van der Plas (voorzitter), Marinus Heijmans (penningmeester).
Onder v.l.n.r. Trainer Jean Coomans, Jan Merks, Bert Heijmans, Toon Hendriks, Henk Langens, Jan van Dinther.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven