Scheids (en leden), ken je spelregels! (5)

04 april 2018 door Hans ten Hoove
www.ojcrosmalen.nl
Tijdens wedstrijden krijgen we allemaal te maken met spelregels. Van de scheidsrechter mag verwacht worden dat hij/zij ze allemaal kent en ook juist toepast. Maar hoe zit het met de spelregelkennis van onze leden? Iedere maand presenteren we een drietal spelregelvragen aan jullie, met daaronder de antwoorden. Hiermee hopen we de spelregelkennis wat te verbeteren. Veel leesplezier en als er vragen zijn, neem dan contact op met de scheidsrechterscommissie.


Vraag 1) Een toeschouwer probeert binnen het doelgebied de bal tegen te houden, die in het doel dreigt te gaan. Hij raakt de bal, maar deze verdwijnt toch in het doel. Wat is de spelhervatting?

A. Een aftrap na geldig doelpunt.
B. Een doelschop.
C. Een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal geraakt werd.
D. Een scheidsrechtersbal.


Vraag 2) Bij het nemen van een strafschop wordt de doelverdediger in de war gebracht doordat op het moment van schieten van de bal een andere aanvaller plotseling hard schreeuwt. Wat beslist de scheidsrechter, indien de bal in het doel gaat?

A. Hij keurt het doelpunt af en hervat met een directe vrije schop tegen de schreeuwende aanvaller.
B. Hij laat de strafschop overnemen en toont de schreeuwende aanvaller een gele kaart.
C. Hij keurt het doelpunt af, hervat met een indirecte vrije schop tegen de schreeuwende aanvaller en toont deze de gele kaart.
D. Hij laat hervatten met een aftrap na geldig doelpunt.


Vraag 3) Tijdens het spel begaat een aanvaller een overtreding binnen het speelveld tegen een assistent-scheidsrechter. Hoe zal het spel hervat worden nadat de scheidsrechter het spel heeft onderbroken en de aanvaller een rode kaart heeft getoond?

A. Hij laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats van de overtreding.
B. Hij laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
C. Hij laat het spel hervatten met een directe vrije schop op de plaats van de overtreding.
D. Hij laat het spel hervatten met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.

 

Scroll voor de antwoorden naar beneden.
 


Antwoord vraag 1: Het juiste antwoord is A
Toelichting: Wanneer het raken van de bal geen invloed heeft op de voortgang van het spel en dus spelers niet gehinderd worden, is het doelpunt geldig en is de spelhervatting aftrap na geldig doelpunt.

Antwoord vraag 2: het juiste antwoord is B
Toelichting: Als de nemer of een ploeggenoot een overtreding maakt en de bal verdwijnt in het doel, dan dient de strafschop te worden overgenomen. Voor het onbehoorlijke bedrag dient de schreeuwende speler een waarschuwing te krijgen door het tonen van een gele kaart.

Antwoord vraag 3: Het juiste antwoord is C
Toelichting: Als de bal in het spel is en een speler begaat een overtreding binnen het speelveld tegen een wedstrijdofficial, dan is de spelhervatting een directe vrije schop of strafschop.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven