Nieuwsarchief

Filter overzicht

Berichtgeving over kunstgrasvelden

www.ojcrosmalen.nl
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet mogelijk extra onderzoek doen naar eventuele gezondheidsrisico's van rubberen korreltjes die verwerkt zijn in kunstgrasvelden. Dit is woensdag gezegd door de KNVB naar aanleiding van een uitzending van Zembla op woensdagavond. In de uitzending zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

Het bestuur van OJC ROSMALEN is zich bewust van de kritiek van deskundigen en volgt de resultaten van het Europese onderzoek met veel belangstelling en grote zorg. De vereniging is hierover in contact met de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de voetbalbond. Van de gemeente ontvingen wij op donderdag 6 oktober bijgaande brief en een mondelinge toelichting. De KNVB heeft het bestuur op vrijdag 7 oktober onderstaande mail gestuurd. Als bestuur hebben we besloten vooralsnog aan te sluiten bij de handelswijze en gedachtegang van gemeente en KNVB. Dat betekent dus dat de wedstrijden op kunstgras gewoon doorgang vinden. Uiteraard blijven we de berichtgeving met grote aandacht volgen. Onder aan dit bericht is aanvullende informatie toegevoegd. 
 

Beste bestuurder,

Woensdag informeerden we jullie al over de uitzending van Zembla waarin zij aandacht hadden voor de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Naar aanleiding van die uitzending ontvingen we bij de KNVB vragen van verenigingen en signaleren we dat verenigingen (en andere betrokkenen) twijfels hebben over het spelen op dergelijke velden.

Vragen die wij goed begrijpen. Mede daarom hechten we er waarde aan jullie nogmaals te informeren en aan te geven dat uit eerdere onderzoeken van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En dat de velden dus gebruikt kunnen worden om op te spelen en trainen. Wel staat de KNVB erop dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek, te verrichten door het RIVM, moet antwoord geven op de vraagstukken zoals die nu bij ons en onze leden liggen.

Maandag zitten we met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. We houden iedereen via de website van de KNVB en per mail op de hoogte van het vervolgproces. Dit bericht kan eventueel op de eigen website worden geplaatst om leden te informeren. We hopen iedereen zo voldoende geïnformeerd te hebben. Voor meer informatie kun je hierbij doorverwijzen naar berichtgeving op KNVB.nl.

Met vriendelijke groet,

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal

 

Bekijk hier berichtgeving van de KNVB:

Bevindingen Zembla zorgvuldig bekijken en Kunstgras en rubbergranulaat: vragen en antwoorden

Bekijk hier berichtgeving van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG): Dossier Kunstgras en Gezondheid

Reactie RIVM: Antwoorden n.a.v. vragen na uitzending Zembla

Bekijk hier de uitzending van Zembla
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven