Nieuwsarchief

Filter overzicht

Kunstgrasvelden OJC ruimschoots binnen norm

www.ojcrosmalen.nl
Het bestuur van OJC ROSMALEN heeft van de gemeente Den Bosch bericht gehad over het onderzoek naar het rubbergranulaat op onze kunstgrasvelden. Voor alle velden geldt dat ze voldoen aan de vastgestelde normen.

Op 16 november heeft het bedrijf SGS monsters genomen op de velden op ons voetbalcomplex. Vastgesteld is dat het rubbergranulaat van autobanden is afkomstig van een door RecyBEM gecertificeerde en/of bij VACO aangesloten producent van rubbergranulaat. Deze producent gebruikt uitsluitend autobanden als grondstof voor rubbergranulaat toegepast als infill in kunstgrasvelden.

Op basis van uitgebreid onderzoek heeft de Nederlandse overheid geconcludeerd dat sporten op kunstgrasvelden ingestrooid met infill van gerecyclede autobanden veilig is, mits de som van 10 door het toenmalige ministerie van VROM geselecteerde PAKs niet hoger is dan 75 mg/kg. Bij OJC ROSMALEN bedraagt voor alle velden de som van de gehaltes van de 10 geselecteerde PAKs minder dan 75 mg/kg en voldoet daarmee aan het Besluit bodemkwaliteit en de waarde voor PAKs die op grond van eerder onderzoek als veilig wordt beschouwd.
Daarnaast heeft de Europese Commissie in de zogenoemde REACHwetgeving bepaald dat de som van 18 door haar geselecteerde PAKs (18-REACH) niet hoger mag zijn dan 1000 mg/kg. De velden blijven ook ruimschoots onder deze norm.
Details van het onderzoek en aanvullende informatie kan teruggevonden worden op deze website van de gemeente.

Voor het bestuur van OJC ROSMALEN zijn deze resultaten geen aanleiding om de keuzes ten aanzien van het spelen van wedstrijden en voor trainingen aan te passen. Op korte termijn wordt meer informatie verwacht van het onderzoek van de RIVM, waarna in overleg met de gemeente eventuele vervolgstappen worden bepaald.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven