Nieuwsarchief

Filter overzicht

Pilot pupillen: even wennen zonder scheids

www.ojcrosmalen.nl
"Het was wel even wennen zonder scheidsrechter", zegt de zevenjarige Kyan Ederveen, als hij zaterdagochtend van het veld komt gelopen. "We moesten zelf bepalen of de bal in of uit was en of het een overtreding was of niet." OJC ROSMALEN startte afgelopen weekeinde met een pilot om hun voetballertjes voor te bereiden op de vernieuwingen die de KNVB vanaf komend seizoen in het pupillenvoetbal doorvoert.

Kleinere velden, kleinere teams, geen scheidsrechters en geen ranglijsten. Doel: het plezier bij de kinderen vergroten. De allerjongsten (onder 6 jaar) spelen in het nieuwe seizoen twee tegen twee op een veld van twintig bij vijftien meter. Via een kwart en een half veld groeien zij geleidelijk toe naar het spelen op een heel veld.

"Dit zijn prima tussenstappen voor de pupillen", zegt Freddy Jacobs, hoofd jeugdopleiding van de onderbouw van OJC. Hij is erg te spreken over de nieuwe opzet. " De kinderen komen nu veel vaker aan de bal. Een half veld is te groot. Dan blijft de helft doelloos rondlopen." In oktober vorig jaar richtte hij met een aantal anderen een werkgroep op om de vereniging zo goed mogelijk voor te bereiden op de aanstaande veranderingen. De belijning op veld vier werd al aangepast: van een groot veld werden vier kleinere veldjes gemaakt. Op andere velden wordt met pionnen het veld uitgezet. Jacobs: "Een kleine moeite."

Daarnaast moeten er zestien nieuwe verplaatsbare doelen worden besteld. "Daar moet geld voor worden vrijgemaakt. Deels door de KNVB, omdat zij dit aan ons oplegt, en deels is het de verantwoordelijkheid van de club zelf, vindt Jacobs. "We moeten er niet te moeilijk over doen."

Aan de rand van het veld staat Arjan van der Staal. De vader van een van de voetballertjes kijkt geïnteresseerd hoe de kinderen zich redden zonder scheidsrechter. Ook hij is enthousiast over de nieuwe opzet van de KNVB. "De jongens moeten meer op eigen initiatief doen. Ze fixen het zelf wel."

Blauw oog
Van der Staal maakt een vergelijking met straatvoetbal. "Op het pleintje is ook geen scheidsrechter aanwezig, maar ik heb er nog nooit een met een blauw oog thuis zien komen."

Meerdere clubs uit de regio Tilburg klaagden vorige week over de organisatorische problemen waarvoor een vereniging kan komen te staan. Kleinere teams op kleinere veldjes betekent meer leiders en meer doelen en andere materialen. Waar halen wij al die vrijwilligers vandaan, zo vroegen zij zich af. Hoofd jeugdopleider Jacobs van OJC Rosmalen herkent zich niet in die kritiek, al snapt hij de bezwaren van kleinere clubs. "OJC heeft het geluk dat het een grote vereniging is, met veel vrijwilligers. Voor kleinere verenigingen is dat misschien moeilijker."

Volgens Van der Staal, die leider is van het team van zijn zoontje, valt het wel mee met de toenemende druk op vrijwilligers. De meeste ouders komen toch wel kijken bij hun kind op die leeftijd. "Je bent niet echt de trainer, maar meer iemand die het een beetje stuurt. Het gaat er vooral om dat die jongens lekker bezig zijn."

Bron: Brabants Dagblad (foto: Dolph Cantrijn)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven