Nieuwsarchief

Filter overzicht

Voorbeschouwing OJC ROSMALEN - SWZ Sneek

Aanstaande zondag staat voor de eerste keer in de geschiedenis een officiële competitiewedstrijd tussen OJC ROSMALEN en Sneek Wit Zwart op het programma. Een voorbeschouwing op dit dus nu al historische duel.

Voetbalvereniging Sneek werd opgericht op 26 november 1910. Quick, Rood-Blauw, v.v. Sneek en v.v. WZS zijn de voorlopers van de club die sinds 1 juli 2008 de naam VV Sneek Wit Zwart draagt. Het einde van de jaren 60 zijn de meest succesvolle tijden in de geschiedenis van de vereniging. In 1966/1967 werd Sneek kampioen in de 1e klasse C en in de strijd om het algehele landskampioenschap kwam men net tekort tegen AFC Amsterdam. Hoogtepunt uit de clubhistorie is het algehele landskampioenschap voor amateurs in het seizoen 1969/70 (ook in de 1e klasse C).

Op 13 mei 2012 promoveerde Sneek Wit Zwart voor de eerste keer in het bestaan naar de Topklasse. Dat jaar kon het sowieso niet op in Sneek, want op 1 november 2012 kwam de club uit in de achtste finales van de landelijke KNVB-beker. AZ, waar voormalig Sneek-speler Toon Gerbrands toen de clubleiding had, was uiteindelijk met 1-4 te sterk voor de Friezen. Het seizoen werd in mineur afgesloten, want het verblijf in de Topklasse bleek van korte duur. Sneek Wit Zwart eindigde met 19 punten als rode lantaarndrager en degradeerde terug naar de Hoofdklasse C.

Na twee seizoenen op het één na hoogste amateurniveau, kroonde Sneek Wit Zwart zich afgelopen seizoen tot kampioen van de Hoofdklasse C en mag het weer acteren in het amateurwalhalla van de Topklasse. De Friezen begonnen het seizoen met een 0-1 nederlaag op eigen veld tegen mede-promovendus TEC en gingen een week later met 3-1 onderuit bij JVC Cuijk. Vorige week baarde de ploeg echter opzien door op eigen veld De Treffers met 3-0 klop te geven. De Groesbekers kampen dan misschien wel met een (groot) aantal afwezigen, maar dan nog beschikt de ploeg over een overdosis aan kwaliteit en doe je Sneek dus zwaar te kort door het daar op te gooien.

Klik hier voor ruime samenvatting van Sneek Wit Zwart tegen De Treffers.

Voor de doorgewinterde supporter van het amateurvoetbal is Age Hains Boersma misschien wel de meest opvallende naam aan de kant van Sneek Wit Zwart. De geboren Fries speelde ooit voor SC Heerenveen en BV Veendam in het betaalde voetbal, maar is vooral een begrip als doelpuntenmachine in het amateurvoetbal. Boersma is met ruim 100 doelpunten topscorer aller tijden van Sneek Wit Zwart en kroonde zich vorig seizoen met 29 doelpunten tot topscorer van de Hoofdklasse C.

OJC ROSMALEN ging vorige week relatief kansloos met 2-1 onderuit bij JVC Cuijk en mag zich tegen de fysiek ijzersterke Friezen gaan proberen te herstellen van deze nederlaag. Ook deze zondag wordt er weer om 14.00 uur afgetrapt op De Groote Wielen, dus wees op tijd. Dinsdagavond oefent OJC overigens om 20.00 uur in eigen huis tegen FC Den Bosch.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven