Erevoorzitter Leo Hoedemakers (74) overleden

27 april 2017 door Piet van der Plas
www.ojcrosmalen.nl
Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen dat op 27 april op 74-jarige leeftijd onze erevoorzitter Leo Hoedemakers is overleden. Van 1990 tot 2005 was Leo voorzitter van onze vereniging. In deze periode heeft hij de club opgestuwd van een eenvoudige dorpsclub tot de vereniging met landelijke uitstraling, die we vandaag de dag zijn. Bij zijn afscheid als voorzitter werd hij benoemd tot erevoorzitter.

Het jaar 1989 is een keerpunt in de 107-jarige geschiedenis van OJC ROSMALEN. In dat jaar wist het toenmalige bestuur aannemersbedrijf P. Hoedemakers & Zn. te strikken als hoofdsponsor van onze vereniging. Een jaar later werd directeur Leo Hoedemakers voorzitter van onze vereniging. 28 jaar later is bouwbedrijf Hoedemakers nog steeds hoofdsponsor, is de vereniging gegroeid van 700 naar bijna 2400 leden, hebben we een fantastisch multi-functioneel voetbalcomplex, circa 500 vrijwilligers en zijn we de grootste voetbalclub van Nederland.

Naamsverandering
Na het aantreden van Leo Hoedemakers als voorzitter werd in 1990, in een finale tegen v.v. Dongen, de eerste districtsbeker Zuid I gewonnen. Een prestatie die 10 jaar later nog eens werd herhaald. “Bijna in de Kuip”. O.J.C. kreeg landelijke bekendheid door de bekerwedstrijd tegen Excelsior, maar niemand wist waar onze club vandaag kwam. Vandaar dat hij een naamsverandering initieerde. Het voorvoegsel rkvv (rooms-katholieke voetbalvereniging) verviel en de plaatsnaam Rosmalen werd toegevoegd aan de clubnaam: v.v. OJC ROSMALEN in hoofdletters.

De club hunkerde na jaren van droogte naar een kampioenschap. Met de aanstelling van Wiljan Vloet als hoofdtrainer werden de prestaties van de vereniging beter. In 1994 werd het eerste elftal voor het eerst sinds 1967 weer kampioen en promoveerde het naar de eerste klasse. Vier jaar later werd het walhalla bereikt van het amateurvoetbal. OJC werd kampioen in de eerste klasse en promoveerde naar de hoofdklasse. Wiljan stelde een technisch jeugdplan op en de uitvoering daarvan leidde ertoe dat ook de jeugd op landelijk niveau ging voetballen.

Verhuizing
OJC ROSMALEN begint te groeien. Het 500e lid wordt welkom geheten, en vervolgens ook het 1000e lid. We kunnen het ons in deze tijd met bijna 2400 leden, waarvan 1300 jeugdleden, nauwelijks voorstellen, maar OJC begint op De Hoef uit zijn voegen te barsten. Er ontstaat achterstallig onderhoud. Er moet gedoucht worden in oude bouwketen. Op veld 3 stonden na de winter geen grassprieten meer.

Toen midden jaren negentig de gemeente Rosmalen hintte op een verhuizing van de club om De Hoef te kunnen gebruiken voor woningbouw, toonde Leo zijn visionaire kijk op de positie van de sportvereniging in de maatschappelijke samenleving. Al ver voor kinderdagverblijven op sportcomplexen actief waren, al ver voordat overgewicht een probleem vormde en toen voetballen nog was voorbehouden aan jongens van 8 tot 38 jaar, voorzag Leo al dat sportverenigingen een centrale positie in de samenleving zouden gaan vormen. Een multifunctioneel sportcomplex zou gebouwd moeten worden, niet op een vrije strook langs de snelweg of weggestopt in de Kattenbosch, maar in de Rosmalense polder, aan de rand van de gemeente en in een omgeving waar in de toekomst de nieuwe woonwijk De Groote Wielen gebouwd zou gaan worden. Het complex zou open moeten staan voor iedereen die wil voetballen, van 2 tot 82 jaar. Dag en nacht geopend, liefst nog met een sporthal erbij.

Het was niet gemakkelijk alle partners in dit proces te overtuigen dat er behoefte zou zijn aan een ander soort sportcomplex. Even leek het er in het begin van deze eeuw op dat het hele project spaak zou lopen. Achteraf werd dit wat je zou kunnen noemen ‘his finest hour’. Met grote wilskracht en overtuigingskracht wist Leo zijn visie tot uitvoering te brengen. In oktober 2005 opende burgemeester Rombouts voetbalcomplex De Groote Wielen. Midden jaren negentig was voorzien dat OJC ROSMALEN zou groeien tot 1400 leden. Een aantal dat al in 2006 werd bereikt.

Erevoorzitter
Bij zijn aftreden als voorzitter van OJC ROSMALEN in 2005 werd Leo Hoemakers benoemd tot erevoorzitter. In 15 jaar had hij de dorpsclub een volledig nieuw aanzicht gegeven. Voetballend op het hoogste niveau bij de senioren en in de jeugd, meer dan 1500 leden, verhuisd naar De Groote Wielen en een stralende toekomst. Leo bleef betrokken als voorzitter van de stichting Voetbalcomplex De Groote Wielen, waarin hij het complex verder bleef ontwikkelen. Zo realiseerde hij de aanleg van drie kunstgrasvelden en miniveldjes in kunstgras en werd de kleedaccommodatie verder uitgebouwd. Hij had niet alleen oog voor het eerste elftal. Toen het idee van een jeugdtribune en een J-side ontstond, had hij meteen plannen klaar voor de uitvoering.

Met het overlijden van Leo Hoedemakers verliest OJC ROSMALEN de visionair die vooruitstrevende ideeën had en die ook met grote vastberadenheid en wilskracht tot uitvoering bracht. Hij was een man die met zijn innemendheid veel mensen voor zich kon winnen. Aandacht voor de mensen die zich inzetten om zijn ideeën te verwezenlijken. “Als d’n Hoed het zegt, dan ga er maar vanuit dat het goed doordacht is.” Dan moest je van goeden huize komen om een andere richting in te slaan.

Leo kon in stilte genieten van het plezier van andere mensen. Hij straalde intens als het doel dat hij wilde bereiken, ook werd bereikt. Een beker winnen bij een wedstrijd was het mooiste wat er bestond. En zijn grote maatschappelijke betrokkenheid heeft ertoe geleid dat OJC ROSMALEN een grote, warme vereniging is geworden, waar plek is voor iedereen die wil voetballen of zich inzet voor de voetbalvereniging.

Voortleven
Leo Hoedemakers heeft vele zaadjes gepland in de Rosmalense polder, die ook de komende jaren nog tot wasdom komen. Zijn creativiteit en ondernemerszin zijn voor altijd in het DNA van OJC ROSMALEN verankerd. Hij was trots op OJC, had een Rood-Zwart hart, vermengd met het blauw van bouwbedrijf Hoedemakers. OJC ROSMALEN is voor altijd trots op Leo Hoedemakers. Leo’s naam zal voor altijd voortleven in OJC ROSMALEN.

Wij wensen Marc, Pamela, Chantal, Dave en de kinderen heel veel sterkte bij het verlies van hun (schoon)vader en opa. De uitvaart zal plaatsvinden op donderdag 4 mei 2017.


Laat uw bericht achter in ons speciaal geopende condoleanceregister.

www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl
www.ojcrosmalen.nl

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven