Scheids (en leden), ken je spelregels! (1)

13 september 2017 door Hans ten Hoove
www.ojcrosmalen.nl
Tijdens wedstrijden krijgen we allemaal te maken met spelregels. Van de scheidsrechter mag verwacht worden dat hij/zij ze allemaal kent en ook juist toepast. Maar hoe zit het met de spelregelkennis van onze leden? Iedere maand presenteren we een drietal spelregelvragen aan jullie, met daaronder de antwoorden. Hiermee hopen we de spelregelkennis wat te verbeteren. Veel leesplezier en als er vragen zijn, neem dan contact op met de scheidsrechterscommissie.


1) De scheidsrechter heeft vlak voor het verstrijken van de speeltijd een vrije schop toegekend aan de aanvallende partij, net buiten het strafschopgebied van de verdedigende partij. Voordat de vrije schop zal worden genomen, ziet de scheidsrechter dat de speeltijd is verstreken. Hij zal nu:

a. De wedstrijd verlengen met 2 minuten.
b. Eerst de vrije schop laten nemen en dan direct affluiten.
c. De wedstrijd als beëindigd beschouwen.
d. Eerst de vrije schop laten nemen, de uitwerking afwachten en daarna affluiten.


2) Een veldspeler neemt een doelschop, struikelt en speelt de bal, voordat deze buiten het strafschopgebied is, opzettelijk met de hand. Wat beslist de scheidsrechter?

a. Indirecte vrije schop tegen de nemer wegens het tweemaal spelen van de bal.
b. Strafschop wegens het spelen van de bal met de hand.
c. Doelschop overnemen.
d. Doorspelen.


3) Een toeschouwer probeert binnen het doelgebied de bal tegen te houden, die in het doel dreigt te gaan. Hij raakt de bal, maar deze verdwijnt toch in het doel. Wat is de spelhervatting?

a. Een aftrap na geldig doelpunt.
b. Een doelschop.
c. Een indirecte vrije schop op de plaats waar de bal geraakt werd.
d. Een scheidsrechtersbal.

 

Scroll voor de antwoorden naar beneden!
 

















1) c. De wedstrijd als beëindigd beschouwen.
2) c. Doelschop overnemen.
3) a. Een aftrap na geldig doelpunt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven