Het Rood-Zwarte Hart voor Jos Philips

10 januari 2018 door Piet van der Plas
www.ojcrosmalen.nl
Tijdens de nieuwjaarsreceptie is Jos Philips met de overhandiging van het Rood-Zwarte Hart in het zonnetje gezet. Al meer dan 20 jaar verzet hij heel veel werk achter de schermen. Iemand die niet graag in de schijnwerpers staat, maar onzichtbaar veel uren in de club steekt. Zijn vader was een prominente OJC-er, zijn zoon is ook al toegetreden tot het corps van vrijwilligers bij OJC. Dus met de genen zit het wel goed in de familie Philips.

Jos heeft in zijn jeugd wel gevoetbald, maar dat is niet de reden waarom hij is gehuldigd. In 1998 werd hij lid van het hoofdbestuur. Jos richtte zich op juridische zaken en sponsoring en maakte deel uit van de commissie herstructurering, die de structuur van de vereniging drastisch aanpaste en het aantal bestuursleden terugbracht van 11 naar 5. Jos maakte zichzelf dus eigenlijk overbodig en trad in 2002 terug uit het bestuur. Daarna heeft hij wel nog het bestuur ondersteund met onder andere het schrijven van het beleidsplan 2008-2012. Meer dan 200 enquêtes van leden werden verwerkt tot een aantal thema’s in het beleidsplan. Jos heeft dat hele proces van begin tot eind begeleid.

De afgelopen jaren acteerde Jos ook veelvuldig als vlagger, assistent-scheidsrechter bij wedstrijden van zijn zonen Sef en Guus. Dit seizoen mag hij ook de waterzak dragen als leider van JO19-4.

Een erg belangrijke bijdrage van Jos aan OJC ROSMALEN is dat hij in de afgelopen 10 jaar heeft geacteerd als lid en nu als voorzitter van de commissie Sportiviteit en Respect. Een vaak ondankbare taak op de achtergrond. Deze commissie informeert de leden over regels, procedures en sancties aangaande normen en waarden en probeert er zo voor te zorgen dat we ons met zijn allen fatsoenlijk gedragen op en langs het voetbalveld. Omdat dit niet altijd lukt, neemt de commissie ook zaken in behandeling die worden ingediend door betrokken partijen. Gesprekken worden gevoerd met de betrokken partijen, waarbij hoor en wederhoor wordt toegepast. Soms moeten hierbij impopulaire sancties worden opgelegd of worden voorgesteld aan het bestuur. En dat alles moet ook nog met de grootst mogelijke vertrouwelijkheid worden afgehandeld. Voorwaar geen gemakkelijke opgave.

Ga er maar aanstaan. Je moet spelers, leiders en ouders tot de orde roepen en in gesprekken bepalen hoe je incidenten kunt voorkomen. Dat zijn niet de leukste gesprekken en wij zijn erg blij dat Jos hier samen met zijn collega commissieleden veel tijd in wil steken. Onze waardering willen wij uitspreken door de overhandiging van het Rood-Zwarte Hart, waarmee Jos wordt opgenomen in de eregalerij van vrijwilligers met grote waarde voor OJC.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven