De nieuwjaarsspeech van de voorzitter

11 januari 2018 door Piet van der Plas
www.ojcrosmalen.nl
In de volle kantine sprak onze voorzitter Piet van der Plas tijdens de nieuwjaarsreceptie de eerste officiële woorden van 2018. Zijn nieuwjaarsspeech - die zondag op veel plekken flink werd ingekort - zetten we hierbij online, zodat iedereen die dat wenst deze nog eens rustig na kan lezen.

Beste OJC-ers, supporters, sponsoren, 
Welkom bij de Nieuwjaarsreceptie van OJC ROSMALEN.

Een speciaal woord van welkom aan onze ereleden en natuurlijk alle dragers van het Rood-Zwarte Hart. Ik heet ook de afgevaardigden uit de politiek in Den Bosch van harte welkom. Degenen die de moeite hebben genomen de fietstocht naar ons complex te ondernemen, kunnen in een volle kantine weer zien hoe onze club leeft bij de leden. Wij waarderen het erg dat jullie ook op deze zondag interesse tonen in onze mooie club.

2017 was het jaar van de veranderingen in voetballend Nederland. En daar kunnen we in ons kikkerlandje maar moeilijk mee omgaan. De Oranje leeuwinnen namen de macht over van de Oranje mannen, de voetbalpiramide zorgt voor voortdurende twisten, nieuwe voetbalvormen leiden tot protesten door mensen die vanaf de zijlijn roepen dat ze het beter weten. Maar ook bij ons eigen OJC ROSMALEN is weer veel gebeurd: op zaterdag voetballen om kwart voor vijf, voor het eerst in 16 jaar geen ledengroei, een punt aftrek omdat wij niet met contractspelers werken, maar een gedegen financieel beleid willen voeren. En heel veel positieve ontwikkelingen, waarover later meer.

Voetbalpiramide 
Na heftige discussies is de voetbalpiramide weer onder druk komen te staan. Teveel eigen belangen in de top van het amateurvoetbal, tussen betaald voetbal en amateurtak, veel te veel emotie tussen zaterdag- en zondagclubs, weinig bereidheid om het oude achter ons te laten en nieuwe ontwikkelingen te omarmen. Maar ook een KNVB die te zware financiële eisen stelde aan de clubs. Gelukkig komen ze daar stap voor stap op terug. Het is schrijnend om te zien hoeveel clubs op het niveau van tweede en derde divisie in de problemen komen door mee te gaan in de waan van de dag en onverantwoorde financiële risico’s nemen. Waarom? Om erbij te horen? Om de boot niet te missen? Eigenbelang? Geen idee. Ik ben blij dat we bij OJC ROSMALEN een ander beleid hebben en niet meegaan in de ratrace naar de top. Als dat gevolgen zou hebben voor het niveau waarop we voetballen, dan is dat maar zo. Op dit moment blijkt het tegendeel waar te zijn en presteren we uitstekend in de derde divisie met steeds meer eigen jongens.

Ik hoop van harte dat de KNVB doorzet met vernieuwingen en dat er echt één voetbalpiramide komt, met promotie en degradatie op alle niveaus en ook met deelname van de beste tweede elftallen aan de standaardcompetitie. Ons tweede elftal speelt al jaren met UNA en Dongen om het kampioenschap in de reserve hoofdklasse. Ons derde speelt in de top van de eerste klasse en kan niet meer promoveren. En tegelijk wordt het gat naar ons eerste elftal alleen maar groter. Eén voetbalsport, één piramide, geen onderscheid in regels. Eén KNVB.

Nieuwe voetbalvormen bij de jongste jeugd
Ook bij de jongste jeugd zijn er veranderingen door nieuwe voetbalvormen, die het spelplezier van de kinderen moet verbeteren en die de invloed van de volwassenen moet laten afnemen. Ook bij deze veranderingen zie je weer dat we met zijn allen aan de zijlijn gaan lopen roeptoeteren dat het allemaal niks is. Nu het verboden is om langs de lijn naar de spelers te schreeuwen gaan mensen op social media maar zonder kennis van zaken lopen schelden en foeteren. “Winnaars van morgen”. We beseffen ons niet dat dit niet door de KNVB is bedacht, maar door een grote groep deskundigen, oud-voetballers, trainers, invloeden uit het buitenland, van andere sporten en meer (kijk maar eens op bladzijde 2 van het rapport). Misschien is dat wel het probleem in Nederland, allemaal mee willen praten. Geef het dan ook een kans en laten we ervoor zorgen dat de kinderziektes eruit gaan en het jeugdvoetbal nog beter wordt. Ga maar eens op zaterdag kijken op veld 4. Het plezier spat ervan af.

Liever dan over de algemene ontwikkelingen in het voetbal in Nederland heb ik het over onze eigen uitdagingen en over de mooie momenten binnen OJC ROSMALEN.

Aantal leden, 10e veld en kunstgras
Voor het eerst 16 jaar is het ledenaantal niet gestegen. In 2001 hadden we 1.100 leden, op dit moment bijna 2.300. De huidige stabilisatie van het aantal leden is echter een stilte voor de storm. De bouw in De Groote Wielen is weer in volle gang en de gemeente verwacht de komende 15 jaar veel nieuwe jeugdleden vanuit De Groote Wielen. 

Binnenkort wordt gestart met de aanleg van het 10e veld. Volgend jaar worden de kunstgrasvelden vervangen en komt er een vierde kunstgrasveld. Tenminste als de Bossche politiek zich houdt aan de uitspraken in de buitensportnota. Ik roep dan ook alle politieke partijen op standvastig beleid te voeren, zodat wij kunnen werken met betrouwbare plannen. 

Daarmee lopen de uitbreidingsplannen wel op hun einde. We kunnen niet verder groeien, 10 velden is het maximum en ook het aantal leden zal niet veel verder kunnen groeien. Alleen door op andere tijden te gaan voetballen hebben we nog ruimte. Wat mij betreft schaffen we het zaterdag- en zondagvoetbal af en gaan we over tot weekendvoetbal. Dus voetballen wanneer er ruimte is en wanneer je tijd hebt. Dus ook voetballen op ongebruikelijke tijden. In de regio West zijn al competities O16 en O17 op zondag. Dat is best even wennen.

De samenwerking met de Bossche voetbalclubs is nieuw leven ingeblazen. Door samen te werken op gebied van opleidingen voor scheidsrechters en trainers, door gezamenlijk te gaan inkopen en ook op andere gebieden samenwerken, maken we elkaar sterker en worden we met zijn allen nog sterker.

Vrijwilligers maken het verschil
Kijkend naar onszelf, constateer ik dat we het succesvolle oliebollentoernooi met 24 teams vandaag alweer achter de rug hebben. Volgende week organiseert de toernooicommissie weer maar liefst zes toernooien. Dit jaar in totaal weer meer dan 25 toernooien. 

De scheidsrechterscommissie organiseert binnenkort weer een scheidsrechterscursus. We hebben zo’n 40 eigen scheidsrechters, waarvan 10 jeugdscheidsrechters.

De communicatiecommissie is nieuw leven ingeblazen met OJC TV, een digitale klaar voor de aftrap en een regelmatig terugkerende nieuwsflits.

Meer dan 15 leden tot 20 jaar zijn jeugdleider geworden bij de jongste jeugd, bij de jongens en meisjesteams. In totaal hebben we zo’n 60 vrijwilligers die 25 jaar of jonger zijn. Een aantal op trots op te zijn.

We hebben in Patrick een nieuwe kledingleverancier. De kledingcommissie heeft afgelopen half jaar voor meer dan 100 teams nieuwe wedstrijdtenues en 1.600 trainingspakken uitgeleverd. De trainingspakken bezorgen ons nog wel kopzorgen. We zijn in gesprek met Patrick voor een oplossing van verkeerd geleverde maten.

De club van 100 heeft bijna 70 leden. We hebben afgelopen seizoen 8 jeugdsponsors bereid gevonden te investeren in onze jeugdopleiding. De businessvrienden, ook zo’n 70 leden, hebben Swim to Fight Cancer met een mooie bijdrage kunnen steunen.

Er is nieuw elan gebracht in de kantine, met een horecamanager, met meer verantwoordelijkheden voor teamleiders, met een aantal nieuwe evenementen.

TZ is bezig met de certificering van de jeugdopleiding en samen met de KNVB met een ontwikkelprogramma voor het vrouwen- en meisjesvoetbal. Om de kwaliteit van de trainingen nog verder omhoog te brengen. Terwijl we al jarenlang in de top 10 van hoogst spelende amateurverenigingen staan. Ook de kwaliteit van de vrouwen- en meisjesteams gaat met grote stappen vooruit. Ik verwacht dat we binnen afzienbare tijd ook bij de vrouwen op landelijk niveau spelen. Diverse meisjesteams voetballen al tegen gerenommeerde clubs in het vrouwenvoetbal.

Bij het eerste elftal komen 16 van de 24 spelers uit de directe 073-omgeving. Afgelopen 1,5 jaar hebben maar liefst 10 spelers uit de eigen opleiding hun debuut kunnen maken.

Met 430 vrijwilligers lukt het ons wekelijks meer dan 1.800 voetballers wekelijks te laten voetballen, van peuters en kleuters tot 55+. Op landelijk niveau met de selectieteams en vooral ook bij de recreatieteams. 
Toch is er geen reden om tevreden achterover te leunen. Stilstand is achteruitgang. Wij willen de breedtesport nog beter gaan faciliteren. Door de ontwikkeling van een trainersapp, door meer aandacht te gaan besteden aan de begeleiding van trainers.

En tegelijk moeten we ervoor zorgen dat de vereniging financieel gezond blijft. Afgelopen seizoen was financieel gezien een lastig jaar. We kunnen wel tegen een stootje en inmiddels zijn de nodige maatregelen genomen om kosten onder controle te houden. Ik roep iedereen op om na te denken hoe we meer inkomsten kunnen genereren, zodat de contributie ook de komende jaren betaalbaar blijft. 
Samen vormen we al ruim 117 jaar een sterke vereniging. We blijven onze eigen koers varen om iedereen op zijn of haar niveau te laten voetballen. En om met elkaar als vrijwilligers, supporters en sponsoren bij de leukste voetbalclub van Nederland actief te zijn.

Met deze woorden sluit ik de nieuwjaarstoespraak af en wil ik graag een toast uitbrengen op onze mooie vereniging. Ik wens iedereen dan ook een gelukkig 2018 met veel mooie sportmomenten!


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven