Scheids (en leden), ken je spelregels! (8)

06 juni 2018 door Hans ten Hoove
www.ojcrosmalen.nl
Tijdens wedstrijden krijgen we allemaal te maken met spelregels. Van de scheidsrechter mag verwacht worden dat hij/zij ze allemaal kent en ook juist toepast. Maar hoe zit het met de spelregelkennis van onze leden? Iedere maand presenteren we een drietal spelregelvragen aan jullie, met daaronder de antwoorden. Hiermee hopen we de spelregelkennis wat te verbeteren. Veel leesplezier en als er vragen zijn, neem dan contact op met de scheidsrechterscommissie.


Vraag 1) Tijdens een luchtduel raken zowel een aanvaller als de doelman van de tegenpartij geblesseerd na een botsing. Er is geen overtreding begaan, maar de scheidsrechter fluit af en staat verzorging toe op het speelveld. Hoe moet de scheidsrechter handelen als de verzorging heeft plaatsgevonden?

A. Hij laat de aanvaller buiten het speelveld wachten op een teken om het speelveld weer te betreden nadat het spel weer met een scheidsrechtersbal is hervat op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
B. Hij laat de aanvaller buiten het speelveld wachten op een teken om het speelveld weer te betreden nadat het spel weer met een scheidsrechtersbal is hervat op de plaats van de botsing.
C. Hij hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
D. Hij hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats van de botsing.


Vraag 2) Bij een hoekschop wordt de bal hoog voor het doel, buiten het doelgebied, geplaatst. De rechterspits springt op om de bal te koppen. Ook de doelverdediger wil de bal wegstompen. Bij de hieruit voortvloeiende onopzettelijke botsing raakt de doelverdediger uit balans en de bal verdwijnt in het doel. De scheidsrechter moet nu:

A. De hoekschop laten overnemen.
B. Een doelpunt toekennen.
C. Directe vrije schop tegen de rechterspits toekennen.
D. Indirecte vrije schop tegen de rechterspits toekennen.


Vraag 3) Een wisselspeler loopt zich tijdens de wedstrijd nabij de zijlijn warm. Plotseling ziet hij de bal, nadat de scheidsrechter heeft gefloten voor een handsbal, het veld uitrollen. Om nu te voorkomen dat de vrije schop snel genomen kan worden, trapt hij de bal nog verder weg het veld uit. Hoe zal de scheidsrechter nu handelen?

A. Hij toont de wisselspeler de gele kaart en hervat het spel met een directe vrije schop wegens hands.
B. Hij vermaant de wisselspeler hervat het spel met een directe vrije schop wegens hands.
C. Hij hervat het spel met een directe vrije schop wegens hands
D. Hij toont de wisselspeler de rode kaart en hervat het spel met een directe vrije schop wegens hands.

 

Scroll voor de antwoorden naar beneden.
 


Antwoord vraag 1: Het juiste antwoord is C
Toelichting: Als een doelverdediger en een veldspeler met elkaar in botsing komen en onmiddellijke verzorging nodig hebben, hoeven deze betrokkenen het speelveld niet te verlaten om buiten het speelveld verder te worden behandeld. Omdat er geen overtreding is gemaakt, zal de scheidsrechter na de onderbreking het spel hervatten met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.

Antwoord vraag 2: Het juiste antwoord is B
Toelichting: Omdat de doelman de bal nog niet in zijn bezit heeft en de botsing onopzettelijk is, is er geen sprake van een overtreding, waardoor de enige juiste beslissing is aftrap na geldig doelpunt.

Antwoord vraag 3: Het juiste antwoord is A
Toelichting: Een wisselspeler die de uitvoering van een spelhervatting vertraagt, dient een waarschuwing te ontvangen door het tonen van een gele kaart. Het spel was onderbroken voor een handsbal. De spelhervatting hiervoor is een directe vrije schop.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven