• OJC neemt afscheid van Henk Geurden (86)

  5 jan 2021
 • Vroeg in het nieuwe jaar werden we helaas opnieuw opgeschrikt door het overlijden van een OJC’er. Henk Geurden (86) was al een kleine 50 jaar bij onze club betrokken. Hij werd benoemd tot erelid, koninklijk onderscheiden en waar hij het meest fier op was: een van onze jeugdtoernooien draagt zijn naam. Henk kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen, maar was tot het allerlaatst actief als vrijwilliger. Een longontsteking werd hem fataal.

  Henk is van origine geen voetballer. In de vroege jaren 70 kwam hij, toen zijn zoon Harold er begon, toch in aanraking met OJC. Zoals zoveel voetbalouders begon hij als supporter en chauffeur, maar al snel werd Henk besmet met het rood-zwarte vrijwilligersvirus. Hij voegde zich bij het jeugdbestuur, waar hij secretaris van de toenmalige pupillenafdeling werd. In die tijd was het nog helemaal niet gebruikelijk dat je kon gaan voetballen vanaf het moment dat je kon lopen, maar Henk stond aan de basis van jongere voetballertjes bij OJC. Samen met Tiny Heijmans en Jan van Hirtum startte hij de F-pupillen. Jarenlang bestierden ze op zaterdagochtend het wedstrijdsecretariaat van de jeugd. Ze zorgden, in de tijd ver voor de digitale wereld open ging, dat alle wedstrijden gespeeld werden en keurden in de wintermaanden de velden met terreinbeheerder Jan van Roosmalen, wat telkens weer een hele toer schijnt te zijn geweest.

  Voor zijn decennialange inzet werd Henk, samen met Henk Spierings, tijdens een van de laatste algemene ledenvergaderingen op De Hoef, uitgeroepen tot erelid. Dat vond hij een hele eer, net als het feit dat hij in 2010 - met 5 andere OJC’ers - tot Lid in Orde van Oranje Nassau werd benoemd. Die koninklijke onderscheiding was mooi, maar nog trotser was Henk dat sinds zijn erelidmaatschap het F-toernooi zijn naam droeg. “Veel mooier dan een lintje”, zei hij daarover. Ieder jaar kwam hij met zichtbaar plezier de wisselbeker, steevast groter dan de blije winnaartjes, uitreiken.

  Zaterdagmorgen-koffie
  Ook na de verhuizing naar De Groote Wielen bleef hij zich als vrijwilliger inzetten. Hij was supporter langs de lijn bij kleinzoon Cody en was vanaf 2005 de eerste contactpersoon voor maatschappelijke stages voor scholieren van het Rodenborch College. Net als in zijn tijd als wedstrijdsecretaris op De Hoef bleef hij ook op ons nieuwe sportpark de trouwe gastheer op zaterdagochtend. Alles klaarleggen, de eerste pot koffie zetten voor alle tegenstanders en medevrijwilligers en een praatje maken met iedereen die het wedstrijdsecretariaat binnen kwam lopen. Henk was altijd zeer betrokken met de gang van zaken binnen de club. Hij was ook de man met ‘het mooiste handschrift van OJC’. Decennialang sierden zijn pennestrepen vele honderden kampioensdiploma's.

  Het overlijden van zijn vrouw Dorie viel hem zwaar en het lijf werkte ook steeds minder mee, maar Henk bleef welkom en langskomen op zijn zo vertrouwde stek in het wedstrijdsecretariaat. “Ik ben 86 en leef in de extra blessuretijd”, vertelde hij afgelopen zomer nog. “Het leven gaat zoals het gaat, ik heb er in ieder geval nog altijd zin in.” Hij zei door de coronastop wel de zaterdagmorgen-koffie en gezelligheid bij OJC te missen, maar achter de schermen bleef hij actief als vrijwilliger. Henk was namelijk jarenlang degene achter de lief en leedkaarten. Hij stuurde een beterschapskaartje naar zieke en geblesseerde OJC’ers en een feestelijker exemplaar naar clubgenoten die trouwden, een baby verwelkomden of iets anders te vieren hadden. “Zo is er toch nog wat contact met OJC”, zei hij monter. Nog maar een paar weken geleden verzond hij, zo blijkt achteraf, de laatste van ontelbaar veel kaarten naar een geblesseerd geraakte jeugdkeeper.

  In alle jaren dat we van hem hebben mogen genieten, bleef Henk de vriendelijke, geïnteresseerde en lieve man, zoals iedereen die hem ooit bij OJC heeft gesproken (en dat zijn er veel) hem zich zal herinneren. Henk heeft tot het laatst zijn humor, met de karakteriserende grapjes, behouden. OJC wenst de familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies. Wij zullen zijn jarenlange inzet nooit vergeten en de mooie herinneringen aan hem, mede dankzij het Henk Geurden JO6-toernooi, koesteren.

   

  Op onderstaande foto's zien we Henk respectievelijk:
  - als leider van de F1 in 1985, samen met Rian Franssen (later Hubers) en Det Pennings.
  - als lid van een jeugdbestuur in de bestuurskamer van sportpark De Hoef.
  - samen met de altijd goedlachse John den Houter.
  - met winnaars van de Grote Clubactie, in de eerste jaren van De Groote Wielen (2006).
  - samen met zijn Dorie op de tribune, na de uitreiking van de zilveren speld.
  - samen met Henk Spierings, na de benoeming tot ereleden van OJC ROSMALEN.