• In een bomvolle kantine werd Mark van der Donk op 6 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie overvallen met de toekenning van het Rood-Zwarte Hart.

  Voorzitter Piet van der Plas kondigde Mark aan als een persoon die al jarenlang op het lijstje van kandidaten staat. Maar ja, hij is nog zo jong, dus zijn tijd komt nog wel. Maar als je al 28 jaar lid bent van OJC en daarvan al een kleine 20 jaar als vrijwilliger actief bent, dan wordt het tijd om dit jaar Mark van der Donk te huldigen met het Rood-Zwarte Hart.

  Een introductie van Mark zal slechts voor weinige OJC-ers nodig zijn. Op bijna 35-jarige leeftijd heeft hij al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Hij zegt zelf altijd dat hij alleen maar de website beheert en clustercoördinator is. Van de D-tjes, die nieuwe benamingen zijn helemaal niks. Maar Mark doet al jaren veel meer.

  Verdiensten
  Bij de huldiging werd een korte opsomming gemaakt van alle verdiensten van Mark, te beginnen met zijn "officiële" werkzaamheden.

  Begonnen als jeugdleider en een van de initiatiefnemers van een website. In 2000 heeft hij samen met Theo Kraut, Peter Ermerins en Hans de Veer de eerste website gelanceerd. We zijn alweer aan de vierde toe, en hij was al die jaren de constante factor. Ook de social media accounts zoals Twitter, Facebook en Instagram worden door Mark beheerd.

  Mark is lang geleden begonnen als jeugdleider. Na een aantal seizoenen, veelal bij lagere D-teams, is het is zo’n tien jaar geleden dat hij clusterhoofd werd van de D-jeugd, dus wat nu de JO12 en JO13 heet. Mark is daarmee de constante factor in deze groep. Erg belangrijk. Hij weet wel hoe de lijntjes lopen en streeft altijd naar de beste oplossing. En dan is het best wel lastig als anderen eerder tevreden zijn. Of niet, Mark? Op dit moment doet hij er samen met Fred Heinrichs ook de JO14 en JO15 nog even bij.

  Mark heeft nog een tijdje in het bestuur van de supportersvereniging gezeten toen die nog bestond. Leverde hand en span diensten voor allerlei andere commissies.

  Geen lid
  Zo is hij al jaren geen lid van de toernooicommissie, maar organiseert hij wel elk jaar in januari de winter cup en is hij ook betrokken bij andere toernooien. Mark is ook geen lid van de scheidsrechterscommissie, maar hij zorgt wel wekelijks voor de indeling van de scheidsrechters bij de jeugdwedstrijden op zaterdag.

  Mark is ook geen lid van het hoofdbestuur, maar denkt graag mee om pijnpunten te signaleren en oplossingen aan te dragen. Al jaren stuurt hij met grote regelmaat mailtjes en app-berichten hierover aan bestuursleden. En dan begint of sluit Mark vaak af met woorden als "ik wil niet kritisch zijn, en als een zeiker overkomen, maar ik kan er nu eenmaal niet tegen als het niet goed is geregeld".

  Mark kreeg bij de huldiging de tip om vooral positief kritisch te blijven en mee te blijven denken over oplossingen en OJC ook te helpen bij het omarmen van nieuwe initiatieven. De voetbalwereld is snel aan het veranderen. De tijd van De Hoef komt helaas niet terug, maar we zijn nog steeds wel de leukste voetbalclub van Nederland. En dat is mede te danken aan mensen zoals Mark van der Donk.