Inge's blog: ​Is zweten vies?

www.ojcrosmalen.nl
Seizoen 2015-2016 staat te trappelen om van start te gaan. De eerste trainingen zijn ingepland en de droom om kampioen te worden is weer een feit. Vanaf vandaag mogen alle teams weer aan de slag, dus dat betekent dat de voetbalbroek de kast weer uit mag! Waar moeten we tijdens het sporten op letten met dit warme weer?

In Nederland komt het maar weinig voor dat er temperaturen boven de 30 graden behaald worden. Ons lichaam is niet gewend aan deze warmte, waardoor het extra moeite moet doen om die kwijt te raken. Dit doet het lichaam door de huidvaatjes open te zetten, zodat de warmte aan de omgeving afgegeven kan worden, oftewel transpireren.  Het zweet dat geproduceerd wordt, zal via de huid verdampen, dit onttrekt warmte van het lichaam. Doordat de warmte-afgifte geregeld wordt, zal er minder bloed (en dus ook voedingsstoffen) naar de spieren gaan, die nodig zijn tijdens het sporten. Dit kan leiden tot een verminderde prestatie.

Maatregelen
Je zult het vast vaker gehoord hebben: 'Drink voldoende water!' Maar waarom eigenlijk? Nou, doordat er warmte wordt afgegeven aan de omgeving, zal er zweet ontstaan. Tijdens het sporten kan men ruim 2 liter vocht verliezen. Uitdroging ligt dus op de loer. Het bloed wordt 'stroperiger', wat kan zorgen dat de warmte-afgifte vermindert en de lichaamstemperaturen hoog op kunnen lopen, met verschillende gevolgen van dien. Dorst, hoofdpijn, droge mond en moeheid zijn een aantal tekenen van uitdroging. Om dit te voorkomen een aantal tips:

•    Drink voldoende water! Een half uur voordat de training begint is het verstandig een halve liter te drinken. zodat het vochtniveau op peil is.
•    Drink nog meer; houdt het vochtpeil op niveau, door ieder kwartier een bekertje water te drinken.
•    Train in de schaduw, dit is koeler dan in de volle zon. Plan bijvoorbeeld een training in de bossen.
•    Draag lichte en luchtige kleding; Donkere kleding absorbeert de warmte waar lichtgekleurde kleding de zon juist weerkaats. Luchtige kleding zorgt voor betere afkoeling van het lichaam.

Zweten kan als vies ervaren worden, maar gelukkig transpireren we flink tijdens onze trainingen. De temperaturen kunnen anders ook in het lichaam hoog oplopen!
 

Iedere maand zal er een blog verschijnen van mij, Inge van den Berg. Vanuit fysiotherapeutisch oogpunt zal ik onderwerpen benaderen. Graag hoor ik van jullie waar je meer over wilt weten. Dit kan over bijvoorbeeld een warming-up zijn of over een blessure. Laat me weten wat je interesseert door een mailtje te sturen naar: inge@fysiotherapiescholten.nl. Wie weet zie je het onderwerp terug in de maandelijkse blog!

Inge van den Berg
Fysiotherapie Scholten

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klik om het volledige nieuwsarchief te tonen.
Terug naar boven