Lompe boeren winnen van verfijnde dorpelingen

01-01-1970
01:00

Op bezoek bij Beesd heeft OJC 5 slechte zaken gedaan. In de traditioneel lastige uitwedstrijd leek de ploeg met een punt weg te komen, maar in de laatste minuut ging het alsnog mis: 3-2.

Een slechte start had OJC 5 het vertrouwen ontnomen, maar een kwaliteitsinjectie in de selectie had hen nieuwe hoop gegeven. Vorige week leverde dit al een punt op, deze week waren de ambities groter.

Trouwe lezers weten dat ik in de verslagen graag de zaken voetbal, klets en cultuur combineer tot een geheel. Toegegeven , de eerste twee zijn vaak oververtegenwoordigd, maar een trip naar Beesd is de ideale mogelijkheid om daar verandering in te brengen. Vorige keer had ik het al over de onafgemaakte kerktoren, maar ook de molen, die vanaf het veld goed te zien is, heeft een bijzondere historie. De korenmolen gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk seinen aan het verzet, waardoor de voorheen naamloze molen de naam ‘De Vrijheid’ heeft gekregen.

Nou ben ik al zolang aan het praten over de molen dat het in de wedstrijd inmiddels al 1-0 is voor de thuisploeg. Een toevalstreffer, want OJC is de ploeg die voetbalt en kansen creëert. Geen van deze kansen wordt echter benut, dus kijken ze in de rust tegen een achterstand aan.

Na de rust ging het niet bepaald beter. De bezoekers verslappen en moeten nog een tegentreffer incasseren. De eerste echte aanval van Beesd wordt meteen een kans en zelfs een doelpunt: 2-0. Het was voor de thuisploeg rede genoeg om de messen nog maar eens extra te slijpen.

De molen maakte haar tweede oorlog mee, maar de ‘voetballers’ van Beesd hadden geen seinen nodig om ledematen van de tegenstander te vinden. Met grote regelmaat maakte zij er een waar slagveld van. Bovendien wisten zij uitstekend gebruik te maken van hun omgeving bij het wild uittrappen van de bal. In een uitgestrekt weiland, hoog in een boom of net over een moeilijk door te komen heg; steeds wisten ze de plek te vinden waardoor het spel het langst stil zou liggen.

Het was toen OJC meeging in dit ‘voetbal’ dat de ploeg terug in de wedstrijd kwam. Met de inbreng van Jasper als spits ging het lange ballen spelen, en na een voorzet kwam de eigenlijke verdediger gevaarlijk voor de goal. Hij maakte dit buitenkansje als een volwaardige spits af: 2-1.

Het leek daarna niet meer te lukken, maar vlak voor tijd kwam gelijkmaker toch nog. Het was Stan die zijn voorzet vanaf de zijkant van richting verandert zag worden. De doelman stond slecht gepositioneerd en kon niets meer doen aan de bal die in het uiterste hoekje van de goal binnenviel: 2-2.

Uit pure vreugde veerde de goed gevulde reservebank omhoog. Eindelijk de verdiende aansluitingstreffer, en zo laat dat het eigenlijk niet meer mis kon gaan. Een minuut later lag de bal aan de andere kant echter op de stip: penalty.

En deze werd feilloos benut. Het betekend een nieuwe nederlaag voor OJC 5, dat daarmee op twee punten blijft.