Nieuwsarchief

Filter overzicht

OJC voldoet aan bijna alle licentie-eisen KNVB

www.ojcrosmalen.nl
Vorige week ontving het bestuur een brief van de KNVB met betrekking tot de licentie-eisen voor deelname aan de Tweede Divisie. OJC ROSMALEN voldoet aan 40 van de 43 licentie-eisen.

Twee van de drie eisen waaraan OJC ROSMALEN niet voldoet, betreffen administratieve eisen, die in de komende weken worden afgehandeld. Daarnaast voldoet OJC ROSMALEN niet aan licentie-eis waarin gesteld is dat een vereniging in de derde divisie drie contractspelers moet aanmelden bij de KNVB. Het is een bewuste keuze van het bestuur om niet aan deze eis te voldoen vanwege drie belangrijke redenen:

 
  • Financieel
    Wij kunnen en willen niet voldoen aan de eis om dit seizoen drie en volgend seizoen zes spelers een contract van 12 uur aan te bieden. Het huidige budget is hiervoor niet toereikend. Simpel gezegd gaan wij niet een paar spelers bevoordelen ten koste van de grote groep. Daarnaast voetballen de spelers bij ons maximaal 6 uur per week, gedurende circa 40 weken. Ook voor de spelers van het eerste elftal is voetballen een hobby, niemand verdient er zijn brood mee en iedereen heeft een normale baan of studeert overdag. Een bovenmatige vergoeding past daar niet bij.
 
  • Organisatorisch
    Door het registreren van contractspelers wordt een extra transferperiode mogelijk en neemt dus de belasting voor vrijwilligers opnieuw toe. Wij kiezen ervoor dit niet te doen. De ervaring van het spelen in de topklasse en nu de derde divisie vraagt al veel extra organisatorische mankracht, zoals het inzetten van ballenjongens, begeleiding van scheidsrechters, bezoeken van bijeenkomsten van belangenverenigingen en meer. Wij hebben geen algemeen of technisch directeur in dienst die betaald wordt voor dit soort activiteiten. Wij zijn ook niet van plan hieraan tijd en geld te besteden. Daarnaast zouden we extra inkomsten moeten genereren, die we liever besteden aan onze jeugdopleiding en andere zaken die voor de breedtesport van belang zijn.
 
  • Maatschappelijk
    OJC ROSMALEN is een grote voetbalvereniging, waarbij de breedtesport evenveel zo niet meer recht van bestaan heeft dan de topsport met het eerste elftal. Natuurlijk versterken de breedte- en topsport elkaar, maar het moet wel in balans blijven. En die balans ontbreekt als wij overgaan tot het registreren van contractspelers en betalen van in onze ogen bovenmatige vergoedingen. Door hogere financiële vergoedingen uit te keren, dreigen we kenmerken van een betaald voetbal te gaan vertonen, hetgeen indruist tegen de reden van bestaan van onze vereniging. 

Wat zijn de consequenties: op dit moment stelt de KNVB dat bij het niet-voldoen aan de eis van contractspelers puntenaftrek volgt. Dit is de enige eis waarvoor dit geldt. Het is onduidelijk hoeveel punten de KNVB uiteindelijk wil aftrekken. Alle clubs die op 13 januari niet voldoende contractspelers hebben, krijgen in ieder geval al drie punten in mindering. Het zal een rare stand gaan opleveren in de derde divisie zondag, waarin een groot deel van de clubs niet aan deze eis voldoen.

Wij rekenen erop dat de KNVB deze weeffout in het totale pakket van licentie-eisen gaat herstellen. Het is niet toevallig dat grote, maar kapitaal minder daadkrachtige clubs uit het zondag voetbal massaal problemen hebben met deze licentie-eis. Dat zou een helder en krachtig signaal moeten zijn voor de KNVB en meer dan voldoende reden om deze licentie-eis te herzien.

N.B.
Het bestuur van OJC ROSMALEN heeft aan de KNVB aangegeven een voorstander te zijn van de nieuwe voetbalpiramide, waarin promotie en degradatie tussen de Jupiler league en de tweede divisie mogelijk wordt. Ook het instromen van tweede teams ondersteunen wij. Wij kijken reikhalzend uit naar het moment dat dit ook voor amateurverenigingen wordt toegestaan. Daarmee kunnen wij nog beter invulling geven aan ons beleid om elke speler / speelster op zijn/haar niveau te laten voetballen. En kunnen wij nog beter de doorstroming naar ons eerste elftal tot stand brengen, zonder dat onze jeugdspelers (tijdelijk) moeten uitwijken naar een tweede of derde klasse club in de omgeving.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven