Nieuwsarchief

Filter overzicht

Scheids (en leden), ken je spelregels! (7)

www.ojcrosmalen.nl
Tijdens wedstrijden krijgen we allemaal te maken met spelregels. Van de scheidsrechter mag verwacht worden dat hij/zij ze allemaal kent en ook juist toepast. Maar hoe zit het met de spelregelkennis van onze leden? Iedere maand presenteren we een drietal spelregelvragen aan jullie, met daaronder de antwoorden. Hiermee hopen we de spelregelkennis wat te verbeteren. Veel leesplezier en als er vragen zijn, neem dan contact op met de scheidsrechterscommissie.


Vraag 1) Bij het wegkoppen van een hoge voorzet komen twee verdedigers van team A ter hoogte van de strafschopstip met de hoofden tegen elkaar en blijven op de grond liggen. De scheidsrechter fluit onmiddellijk af en staat verzorging toe in het speelveld. Hoe moet de scheidsrechter het spel voortzetten als de spelers na behandeling weer verder kunnen?

A. Hij stuurt beide spelers tijdelijk naar de kant en hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken. Op een teken van de scheidsrechter mogen de spelers hierna weer terug in het speelveld.
B. Hij stuurt beide spelers tijdelijk naar de kant en hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de spelers met de hoofden tegen elkaar kwamen. Op een teken van de scheidsrechter mogen de spelers hier na weer terug in het speelveld.
C. De spelers mogen op het speelveld blijven en de scheidsrechter hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
D. De spelers mogen op het speelveld blijven en de scheidsrechter hervat het spel met een scheidsrechtersbal op de plaats waar de spelers met de hoofden tegen elkaar kwamen.


Vraag 2) Zonder het fluitsignaal van de scheidsrechter af te wachten, neemt een speler een strafschop en de bal wordt door de doelverdediger tot hoekschop verwerkt. Wat moet de scheidsrechter beslissen?

A. Hij laat de strafschop overnemen.
B. Hij kent een hoekschop toe.
C. Hij laat het team van de doelverdediger een indirecte vrije schop nemen vanaf de strafschopstip.
D. Hij toont de speler een gele kaart en laat het team van de doelverdediger een indirecte vrije schop nemen vanaf de strafschopstip.


Vraag 3) Terwijl de bal nabij de middenlijn in het spel is gooit een speler, die binnen het speelveld staat, een scheenbeschermer met kracht naar een wisselspeler van de tegenpartij die op de reservebank zit. Wat moet de scheidsrechter beslissen?

A. Hij fluit af, toont de speler een gele kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij vanaf de plaats waar de speler gooide.
B. Hij fluit af, toont de speler een gele kaart en hervat het spel met een scheidsrechtersbal vanaf de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
C. Hij fluit af, toont de speler een rode kaart en hervat het spel met een scheidsrechtersbal vanaf de plaats waar de bal was toen het spel werd onderbroken.
D. Hij fluit af, toont de speler een rode kaart en laat het spel hervatten met een indirecte vrije schop voor de tegenpartij vanaf de plaats waar bal was toen het spel werd onderbroken.

 

Scroll voor de antwoorden naar beneden.
 






















Antwoord vraag 1: Het juiste antwoord is C
Toelichting: Als spelers van hetzelfde team met elkaar in botsing komen en onmiddellijke verzorging nodig hebben, behoeven deze spelers na de blessurebehandeling het veld niet te verlaten. De spelhervatting is een scheidsrechtersbal.

Antwoord vraag 2: Het juiste antwoord is D
Toelichting: Een strafschop mag pas worden genomen, nadat de spelers hun posities hebben ingenomen overeenkomstig de regels en de scheidsrechter geeft een fluitsignaal, dan pas mag de strafschop worden genomen. Als de strafschopnemer dus een overtreding maakt en de bal gaat niet in het doel, onderbreekt de scheidsrechter het spel en hervat met een indirecte vrije schop.

Antwoord vraag 3: Het juiste antwoord is D
Toelichting: Het spel wordt hervat met een indirecte vrije schop als een speler van binnen het speelveld een voorwerp gooit naar enig persoon buiten het speelveld.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Terug naar boven